Ποιο είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε, αν ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας

  • Ρούλα Τσουλέα
νύχτα
Τι να μην κάνετε για να μην αποδιοργανώσετε το βιολογικό ρολόι σας και σαμποτάρετε άθελά σας τον ύπνο σας.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που ξυπνούν τακτικά τη νύχτα και δεν κατορθώνουν εύκολα να ξανακοιμηθούν, προσέξτε. Υπάρχει μία συνήθεια η οποία μπορεί, εν αγνοία σας, να σαμποτάρει τον ύπνο σας, σύμφωνα με μία ειδικό σε θέματα ύπνου.

Το ξύπνημα αυτό δεν είναι αθώο. Αν συμβαίνει συχνά, μειώνοντας τις πολύτιμες ώρες της ανάπαυσής σας, μπορεί να υπονομεύσει την υγεία σας, αναφέρει η Dr. Biquan Luo, ειδικός στον ύπνο από το Σαν Φρανσίσκο.

Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 17% των ενηλίκων δυσκολεύονται να κοιμηθούν συνεχόμενα τη νύχτα τις περισσότερες ή και όλες ημέρες της εβδομάδας, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος ξυπνά τη νύχτα», εξηγεί η Dr. Luo. «Μπορεί να νιώθει στρες και άγχος, να πονάει σε κάποιο σημείο του σώματος ή κάτι να τον ενοχλεί. Μπορεί επίσης το υπνοδωμάτιό του να μην είναι ήσυχο. Ή μπορεί να είναι πολύ φωτεινό, πολύ κρύο ή πολύ ζεστό».

Οι διαταραχές ύπνου, όπως η υπνική άπνοια και το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, επίσης μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδια αφύπνιση τη νύχτα.

Ο ύπνος μπορεί επίσης να είναι διακοπτόμενος, εάν έχει διαταραχθεί το βιολογικό σας ρολόι. Αυτό μπορεί, λ.χ., να προκληθεί από το ακατάστατο πρόγραμμα που επιφέρει η εργασία σε κυλιόμενες βάρδιες.

Τι να μην κάνετε

Όποια κι αν είναι η αιτία, εάν ξυπνήσετε τη νύχτα μην βιασθείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας. Ενδέχεται να ξανακοιμηθείτε, εάν περιμένετε λίγο. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκύψετε στον πειρασμό και να κοιτάξετε την ώρα – και μάλιστα στο κινητό σας.

«Ο έλεγχος της ώρας εντείνει το στρες και παρεμποδίζει τον ύπνο», εξηγεί η Dr. Luo. «Επιπλέον, μπορεί εκτός από την ώρα να δείτε κανένα μήνυμα ή ειδοποίηση και να μπείτε στον πειρασμό να το ελέγξετε και αυτό. Κάτι τέτοιο θα μειώσει ακόμα περισσότερο τη χαλάρωση που χρειάζεστε για να αποκοιμηθείτε».

Και σαν να μην έφταναν αυτά, το μπλε φως που εκπέμπει η οθόνη του κινητού μπορεί να διαταράξει τον φυσικό κύκλο του ύπνου σας. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κλείνετε το κινητό αρκετή ώρα πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας, διευκρινίζει.

Αν λοιπόν, θέλετε να κοιμηθείτε κι άλλο, μην κουνηθείτε αν ξυπνήσετε. Περιμένετε λίγη ώρα. Αν περάσουν 10-15 λεπτά, σηκωθείτε χωρίς να ανάψετε πολλά φώτα και πηγαίνετε σε ένα ήσυχο σημείο του σπιτιού (π.χ. στον καναπέ). Καθίστε εκεί κάνοντας κάτι ήρεμο (π.χ. διαβάστε ένα βιβλίο) έως ότου ξανανυστάξετε.

Φωτογραφία: iStock