Ποια επαγγέλματα προστατεύουν το μυαλό από την άνοια

  • Ρούλα Τσουλέα
άνοια
Τα ευρήματα νέας, μεγάλης πολυετούς μελέτης για την επίδραση της δουλειάς στην υγεία του εγκεφάλου.

Οι άνθρωποι που κάνουν επαγγέλματα με υψηλές νοητικές απαιτήσεις μπορεί να προστατεύουν την υγεία του μυαλού τους και να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια καθώς μεγαλώνουν, αναφέρουν επιστήμονες από τη Νορβηγία.

Σε μεγάλη, πολυετή μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο λιγότερη ρουτίνα έχει η δουλειά μας, τόσο λιγότερο κινδυνεύουμε να εκδηλώσουμε ήπια νοητική διαταραχή και άνοια.

Η ήπια νοητική διαταραχή (MCI) είναι τα προβλήματα μνήμης και σκέψης που είναι περισσότερα απ’ ό,τι για άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας, αλλά όχι σε σημείο να δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα. Σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί πρόδρομη κατάστασης της άνοιας.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι τα επαγγέλματα που είναι απαιτητικά για το μυαλό, όπως η διδασκαλία, η εργασία στις δημόσιες σχέσεις και ο προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι ωφέλιμα. Αντιθέτως, όσα είναι μονότονα, όπως το καθάρισμα, μπορεί να συνοδεύονται από αυξημένο κίνδυνο για άνοια.

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο ανέλυσαν δεδομένα από 7.003 εθελοντές που εργάζονταν σε 305 διαφορετικά επαγγέλματα.

Η ηλικία τους κυμαινόταν από 69 έως 104 ετών. Οι μισοί ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε ομάδες, αναλόγως με το επίπεδο της ρουτίνας στη δουλειά τους. Η ρουτίνα που έλαβαν υπ’ όψιν ήταν:

  • Η χειρωνακτική (π.χ. επαναλαμβανόμενες κινήσεις όταν κάποιος δουλεύει σε εργοστάσιο)
  • Η νοητική (π.χ. αρχειοθέτηση)

Κατέγραψαν επίσης τον βαθμό των μη-επαναλαμβανόμενων αναλυτικών εργασιών, όπως:

  • Η δημιουργική σκέψη
  • Η ανάλυση πληροφοριών
  • Η επίλυση προβλημάτων
  • Η επεξήγηση ιδεών και πληροφοριών στους άλλους
  • Οι διαπροσωπικές δεξιότητες

Οι ερευνητές υπέβαλλαν επίσης τους εθελοντές τους σε τεστ μνήμης και σκέψης για να εξακριβώσουν εάν είχαν ήπια νοητική διαταραχή ή άνοια.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, πολλοί από τους εθελοντές τους έκαναν το ίδιο επάγγελμα καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου τους. Έτσι, μπορούσαν με αρκετή ασφάλεια να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τη συσχέτιση του επαγγέλματος με τη νοητική υγεία.

Τα στοιχεία έδειξαν πως απ’ όσους εργάζονταν σε επαγγέλματα με την περισσότερη ρουτίνα, το 42% είχαν ήπια νοητική διαταραχή. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους έκαναν δουλειές που είχαν υψηλές νοητικές απαιτήσεις ήταν 27%. Συνολικά, οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα ρουτίνας είχαν:

  • 66% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από ήπια νοητική διαταραχή
  • 37% περισσότερες πιθανότητες να έχουν άνοια μετά τα 70 τους χρόνια

Οι δουλειές ρουτίνας που σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο ήταν λ.χ. εργάτες σε εργοστάσια, οδοκαθαριστές, αρχειοθέτες. Προστατευτικά για τις νοητικές δεξιότητες ήταν επαγγέλματα όπως δικηγόροι, γιατροί, λογιστές, τεχνικοί μηχανικοί και δάσκαλοι.

«Εξετάσαμε τις νοητικές απαιτήσεις διαφόρων επαγγελμάτων και διαπιστώσαμε πως η διέγερση του εγκεφάλου στα διάφορα στάδια της ζωής, σχετίζεται με τον κίνδυνο για ήπια νοητική διαταραχή ή άνοια μετά τα 70. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την αξία του των επαγγελμάτων που απαιτούν πολύπλοκη σκέψη ως τρόπο για να διατηρήσουμε τη μνήμη και τη σκέψη μας αργότερα στη ζωή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Trine H. Edwin, από το Τμήμα Γηριατρικής του νοσοκομείου.

Φωτογραφία: iStock