Ποια είναι τα στάδια της σιδηροπενικής αναιμίας

  • Ρούλα Τσουλέα
σιδηροπενική αναιμία
Η σιδηροπενική αναιμία είναι μια διαταραχή του αίματος που επηρεάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί τη συχνότερη μορφή αναιμίας στον κόσμο, μιας και αφορά το 50% όλων των περιπτώσεων αναιμίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 15% του πληθυσμού παγκοσμίως πάσχει από σιδηροπενική αναιμία. Συμβαίνει όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετό σίδηρο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μιας ουσίας στα ερυθρά αιμοσφαίρια που τους επιτρέπει να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα σας.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να σας προκαλέσει συμπτώματα όπως δύσπνοια, ζαλάδα, ωχρότητα, κόπωση. Όταν διαγνωστεί σιδηροπενική αναιμία, πέρα από την υιοθέτηση μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να σας συνταγογραφηθεί κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου.

Αιτίες σιδηροπενικής αναιμίας

Ουσιαστικά, η σιδηροπενική αναιμία αναπτύσσεται όταν το σώμα σας χρησιμοποιεί τις αποθήκες σιδήρου ταχύτερα από ό,τι μπορούν να αναπληρωθούν ή όταν η πρόσληψη σιδήρου στον οργανισμό σας έχει επιβραδυνθεί. Η απώλεια αίματος είναι ο συνηθέστερος λόγος για την ανάπτυξη σιδηροπενικής αναιμίας. Ορισμένοι συνήθεις λόγοι περιλαμβάνουν:

  • Αιμορραγία στο γαστρεντερικό σύστημα
  • Απώλεια αίματος λόγω τραυματισμού ή χειρουργικής επέμβασης
  • Βαριά έμμηνος ρύση (περίοδος)

Μπορεί επίσης να αναπτύξετε σιδηροπενική αναιμία επειδή δεν λαμβάνετε αρκετό σίδηρο μέσω της διατροφής ή επειδή αντιμετωπίζετε παθήσεις που περιορίζουν την ποσότητα σιδήρου που απορροφά ο οργανισμός σας (π.χ. κοιλιοκάκη, νόσος του Crohn).

Συμπτώματα σιδηροπενικής αναιμίας

Τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Αρχικά, μπορεί να έχετε χαμηλό σίδηρο και να αισθάνεστε καλά ή να έχετε τόσο ήπια συμπτώματα που ούτε καν τα παρατηρείτε. Ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ανεξήγητα κουρασμένοι και αδύναμοι. Ίσως έχετε ζαλάδες, πονοκέφαλο, χλωμό δέρμα ή κρύα άκρα.

Περιστασιακά, μπορεί να έχετε ταχυπαλμία, αρρυθμίες ή και δύσπνοια. Ενδέχεται μάλιστα να παρατηρήσετε και κάποια περίεργα συμπτώματα, όπως μια ασυνήθιστη παρόρμηση να μασάτε μη-διατροφικά αντικείμενα, όπως πάγο, χώμα ή χαρτί.

Πώς αναπτύσσεται η σιδηροπενική αναιμία;

Η σοβαρότητα της πάθησης καθορίζεται από τα επίπεδα σιδήρου που εντοπίζονται στο αίμα σας. Όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλότερα του φυσιολογικού, μπορεί να υπάρχει σταδιακά: εξάντληση αποθεμάτων σιδήρου, σιδηροπενική αιμοποίηση και εν τέλει σιδηροπενική αναιμία. Αυτό συμβαίνει σε τρία στάδια:

  • Στάδιο 1: Εξάντληση αποθεμάτων σιδήρου

Αρχικά, εξαντλούνται τα αποθέματα σιδήρου. H κατάσταση αυτή αντανακλάται σε χαμηλές τιμές φερριτίνης. Σε αυτό το στάδιο, τα αποθέματα σιδήρου για τη δημιουργία νέας αιμοσφαιρίνης και ερυθρών αιμοσφαιρίων μειώνονται, αλλά δεν έχουν ακόμη επηρεάσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια σας.

  • Στάδιο 2: Μειωμένος αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων

Όταν τα αποθέματα σιδήρου είναι χαμηλά, η φυσιολογική διαδικασία παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων μεταβάλλεται. Αναπτύσσεται αυτό που ονομάζεται σιδηροπενική ερυθροποίηση, που μερικές φορές ονομάζεται «λανθάνουσα σιδηροπενία». Η ερυθροποίηση είναι ο ιατρικός όρος για τη διαδικασία παραγωγής νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σε αυτό το στάδιο, ο μυελός των οστών σας παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια χωρίς αρκετή αιμοσφαιρίνη.

  • Στάδιο 3: Σιδηροπενική αναιμία

Τελικά, αναπτύσσεται σιδηροπενική αναιμία επειδή δεν υπάρχει αρκετός σίδηρος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης για τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Σε αυτό το στάδιο, η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης θα πέσει κάτω από το φυσιολογικό εύρος. Τότε, είναι που μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας.

Πώς αντιμετωπίζεται η σιδηροπενική αναιμία;

Η θεραπεία της σιδηροπενίας, με ή χωρίς αναιμία, περιλαμβάνει τη διερεύνηση και αντιμετώπιση της αιτίας της και την αποκατάσταση της έλλειψης σιδήρου. Η από του στόματος χορήγηση σιδήρου είναι η συνηθέστερη επιλογή για την αντιμετώπιση της σιδηροπενίας.

Αν έχετε χαμηλό σίδηρο, εξαιρετική λύση συνιστά το σύμπλεγμα σιδήρου πολυσακχαρίτη Olyfer®. Καινοτομεί προσφέροντας την υψηλότερη δόση στοιχειακού σιδήρου σε μία μόνο κάψουλα. Μια μόλις κάψουλα Olyfer® προσφέρει στοιχειακό σίδηρο σε ποσότητα που ισοδυναμεί με 1300 mg γλυκονικού σιδήρου! Το Olyfer® δεν έχει παρενέργειες, ενώ αυξάνει άμεσα τα επίπεδα φεριτίνης. Είναι επομένως εξαιρετικά κατάλληλο για τη σιδηροπενική αναιμία! Χάρη στο χαμηλό μοριακό του βάρος, απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Με μία μόνο κάψουλα ημερησίως, λαμβάνετε όλη την απαραίτητη δόση!

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του σιδήρου στις λειτουργίες του οργανισμού, είναι ζωτικής σημασίας η αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας για τη διασφάλιση της καλής υγείας. Συνοψίζοντας, η σιδηροπενία και η σιδηροπενική αναιμία είναι συχνές παθήσεις που όμως μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν. Είναι επομένως σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα και να αναζητάτε εγκαίρως ιατρική συμβουλή.