Ποια είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική, αν θέλετε να αδυνατίσετε

  • Ρούλα Τσουλέα
γυμναστική
Οι διαφορές στον δείκτη μάζας σώματος και στην περίμετρο της μέσης, αναλόγως με την ώρα της άσκησης.

Αν θέλετε να απαλλαγείτε από τα περιττά σας κιλά, ίσως πρέπει να αρχίσετε να ξυπνάτε… αξημέρωτα για να πάτε για γυμναστική. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η άσκηση είναι πιο αποδοτική στον έλεγχο του σωματικού βάρους όταν γίνεται μεταξύ 7 και 9 το πρωί.

Αντιθέτως, η άσκηση το μεσημέρι ή το απόγευμα δεν φαίνεται να παρέχει τόσο σημαντικά οφέλη, λένε οι ερευνητές.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η συστηματική, μέτριας προς υψηλής εντάσεως γυμναστική μπορεί να προστατεύσει από την παχυσαρκία. Παραμένει, όμως, αμφιλεγόμενο ποια είναι η ιδανική ώρα για άσκηση, όταν ο στόχος είναι το αδυνάτισμα.

Για να βρουν μία αξιόπιστη απάντηση, οι ερευνητές της παρούσας μελέτης επιστράτευσαν χιλιάδες εθελοντές, οι οποίοι γυμνάζονταν διάσπαρτες ώρες μέσα στην ημέρα. Έτσι διαπίστωσαν πως όσοι γυμνάζονταν νωρίς το πρωί είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και μικρότερη περίμετρο μέσης κατά μέσον όρο.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Οι τιμές γύρω στο 20-25 kg/m2 θεωρούνται φυσιολογικές. Από 25 έως 30 σημαίνουν υπέρβαρο άτομο και από 30 και πάνω ποικίλου βαθμού παχυσαρκία. Από το 40 k/m2 αρχίζει η νοσογόνος παχυσαρκία.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Obesity, την οποία εκδίδει η αμερικανική Εταιρεία Παχυσαρκίας (TOS). Συνολικώς εντάχθηκαν σε αυτήν 5.285 εθελοντές.

Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις κατηγορίες, αναλόγως με την ώρα που έκαναν γυμναστική, ως εξής:

  • Πρωινή γυμναστική (642 εθελοντές)
  • Μεσημβρινή (2.456 συμμετέχοντες)
  • Απογευματινή (2.187 συμμετέχοντες)

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως υπήρχε ισχυρή συσχέτιση του σωματικού βάρους και λίπους με την ώρα της γυμναστικής. Στην πραγματικότητα, μεταξύ των εθελοντών που γυμνάζονταν όσο συνιστούν οι κατευθυντήριες οδηγίες (τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα) ο μέσος ΔΜΣ ήταν:

  • 25,9 kg/m2 στους εθελοντές που γυμνάζονταν το πρωί
  • 27,6 kg/m2 με τη γυμναστική το μεσημέρι
  • 27,2 kg/m2 με τη γυμναστική το απόγευμα

Αντίστοιχα, η περίμετρος της μέσης των εθελοντών, η οποία αποτελεί δείκτη του σπλαγχνικού λίπους (κοιλιακή παχυσαρκία) ήταν κατά μέσον όρο:

  • 91,5 εκατοστά στους εθελοντές που γυμνάζονταν το πρωί
  • 95,8 εκατοστά με τη γυμναστική το μεσημέρι
  • 95  εκατοστά με τη γυμναστική το απόγευμα

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι εθελοντές που γυμνάζονταν το πρωί έτειναν να έχουν πιο υγιεινή διατροφή απ’ ό,τι στις άλλες ομάδες. Κατανάλωναν επίσης κατά μέσον όρο λιγότερες θερμίδες.

Μολονότι, εξ άλλου, περνούσαν περισσότερες ώρες στη διάρκεια της ημέρας καθισμένοι, εξακολουθούσαν να είναι πιο αδύνατοι.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η πρωινή, μετρίας έως υψηλής εντάσεως φυσική δραστηριότητα, μπορεί να αποτελεί ένα ακόμα όπλο εναντίον της παχυσαρκίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Tongyu Ma, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Franklin Pierce στο Χονγκ Κονγκ.

Φωτογραφία: iStock