Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να κάνουμε αντιγριπικό εμβόλιο, σύμφωνα με τους πνευμονολόγους

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλιο
Γιατί πρέπει να μας δει ο γιατρός μας πριν το εμβόλιο. Τι αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Διευκρινίσεις για τα εφετινά αντιγριπικά εμβόλια, την καλύτερη εποχή για να εμβολιαστούμε, αλλά και τους λόγους για τους οποίους το εμβόλιο πρέπει να γίνει έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό μας, εξέδωσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

Όπως αναφέρει, πρέπει να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας εγκαίρως, αλλά σε συνεργασία με τον γιατρό, ο οποίος γνωρίζει το ατομικό ιστορικό μας και ενημερώνεται για την πορεία της γρίπης στη χώρα μας.

Με βάση ό,τι παραδοσιακά ισχύει στη χώρα μας, η εποχή της γρίπης στην Ελλάδα συνήθως αρχίζει μετά τις 15 Δεκεμβρίου. Το αντιγριπικό εμβόλιο, όμως, συνήθως χρειάζεται δύο εβδομάδες για να παράσχει επαρκή ανοσολογική προστασία. Επομένως, ιδανικά πρέπει να το κάνουμε κάποια στιγμή στο δεύτερο 15θημερο του Νοεμβρίου.

Με αυτό τον τρόπο το εμβόλιο πιθανώς θα είναι αρκετό για να «βγάλουμε» τον χειμώνα. Και αυτό διότι η προστασία του διαρκεί συνήθως 4-5 μήνες. Επομένως θα μας καλύψει έως τον Απρίλιο που πλησιάζει το τέλος της εποχής της γρίπης.

Τι ισχύει για τα νέα αντιγριπικά εμβόλια

Ποιο εμβόλιο, όμως, πρέπει να κάνουμε; Η ΕΠΕ διευκρινίζει ότι εφέτος θα κυκλοφορήσουν 6 διαφορετικά τετραδύναμα εμβόλια. Τα 2 εξ αυτών είναι ενισχυμένα και απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Το γεγονός ότι τα δύο είναι ενισχυμένα, επ’ ουδενί λόγω σημαίνει πως τα άλλα τέσσερα εμβόλια είναι αδύναμα. Αντιθέτως, η αποτελεσματικότητα των απλών εμβολίων παραμένει εξαιρετική, τονίζει η ΕΠΕ. Τα ενισχυμένα φαίνεται να υπερέχουν μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών, αν και οι επιστημονικές αποδείξεις για αυτό είναι σχετικώς αδύνατες.

Γι’ αυτό τον λόγο η ΕΠΕ συμφωνεί με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνιστά τη χρήση των ενισχυμένων εμβολίων μόνο στους ηλικιωμένους – ειδικότερα στις ηλικίες 75 ετών και άνω.

Ο υπόλοιπος πληθυσμός, επομένως, δεν πρέπει να εκλάβει τον εμβολιασμό με συμβατικό εμβόλιο ως υποδεέστερο.

Γιατί πρέπει να μας δει πρώτα ο γιατρός μας

Η ΕΠΕ εξηγεί ακόμα ότι μία επίσκεψη στον ιατρό για να μας δει πριν κάνουμε το εμβόλιο, έχει πολλά να μας προσφέρει. Κατ’ αρχάς, ο γιατρός μας είναι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει ποιο είδος εμβολίου χρειαζόμαστε. Επιπλέον, αφού μας εξετάσει θα κρίνει πότε πρέπει να εμβολιαστούμε, αφού θα συνεκτιμήσει και τυχόν άλλους συμβάλλοντες παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά του, όπως:

  • Συνυπάρχουσα λοίμωξη
  • Τυχόν λήψη φαρμακευτικής αγωγής
  • Τυχόν ανοσοανεπάρκεια
  • Την χρονική απόσταση από οποιονδήποτε προηγούμενο εμβολιασμό κ.λπ.

Επιπλέον, οι γιατροί μπορούν να εκτιμήσουν την ιδιαίτερη χρονική συγκυρία με τις άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού (κορωνοϊό, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSV), καθορίζοντας αν και με ποια σειρά πρέπει να γίνουν τα απαιτούμενα εμβόλια εναντίον και αυτών των νόσων.

«Ο αριθμός των εμβολίων, αν και αρκετός, δεν είναι απεριόριστος», τονίζει η ΕΠΕ. «Ο  ανεξέλεγκτος εμβολιασμός εμπεριέχει τον κίνδυνο να  μείνουν ακάλυπτοι ασθενείς που πραγματικά τον χρειάζονται».

Γιατί πέρυσι δεν χρειαζόταν ιατρική συνταγή

Η ΕΠΕ εξηγεί ότι πέρυσι ήταν μία ειδική χρονιά. Η πανδημία όπως την ξέραμε στις αρχές της τελείωνε και αίφνης παρατηρήθηκε έξαρση στις άλλες αναπνευστικές ιώσεις. Παρατηρήθηκε επίσης αλλαγή στην εποχικότητα της γρίπης σε όλο τον κόσμο: ξαφνικά υπήρχαν περιστατικά γρίπης ακόμα και το καλοκαίρι.

Γι’ αυτό τον λόγο αποφασίστηκε να γίνει το αντιγριπικό εμβόλιο ελεύθερα, χωρίς προηγούμενη συνταγογράφηση από γιατρό.

Αντίστοιχος λόγος εφέτος δεν συνδράμει, τονίζει η ΕΠΕ. Επιπλέον, η περυσινή τακτική του εμβολιασμού στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, δεν οδήγησε τελικώς σε αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη.

Επομένως, συνιστά να προγραμματίσουμε με ηρεμία τον εμβολιασμό μας σε συνεργασία με τον γιατρό μας, όπως είναι το ιατρικώς σωστό.

Ποιοι χρειάζονται το αντιγριπικό εμβόλιο

Οι πνευμονολόγοι υπενθυμίζουν ότι το εμβόλιο εναντίον της γρίπης πρέπει να κάνουν κυρίως οι ομάδες του πληθυσμού που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή/και επιπλοκές. Στις ομάδες αυτές ανήκουν:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά 6 μηνών και άνω και ενήλικες με χρόνια συστηματικά νοσήματα και ανοσοκαταστολή
  • Έγκυοι
  • Οι πάσχοντες από νοσογόνο παχυσαρκία
  • Υγειονομικό προσωπικό
  • Κλειστοί πληθυσμοί (λ.χ. σε στρατόπεδα, σωφρονιστικά καταστήματα)
  • Άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με πτηνά ή χοίρους
  • Οι φροντιστές ασθενών υψηλού κινδύνου

Φωτογραφία: iStock