Πιτυρίδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

  • Iatropedia
Η πιτυρίδα είναι μια συχνή πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από κνησμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ενοχλητική και δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί.

Ευτυχώς, όμως μπορεί να ελεγχθεί. Σε ήπιες περιπτώσεις, αντιμετωπίζεται με ένα κατάλληλο σαμπουάν που περιέχει ένα απαλό καθαριστικό. Όταν η πιτυρίδα είναι σοβαρή, θα απαιτηθεί ένα φαρμακευτικό σαμπουάν.

Στα άτομα με πιτυρίδα, τα νέα κύτταρα παράγονται με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι πεθαίνουν, με αποτέλεσμα περισσότερο το δέρμα να ρίξει, κάνοντας πιτυρίδα πιο αισθητή.

Αν το δέρμα είναι εκτεθειμένο σε ακραίες θερμοκρασίες, ο κίνδυνος εμφάνισης πιτυρίδα είναι μεγαλύτερος.

Επίσης οι άνθρωποι με πιτυρίδα μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν ερεθισμούς και κοκκινίλες στο τριχωτό της κεφαλής.

Η υπερβολική απολέπιση μπορεί να προκληθεί από μια υποκείμενη ασθένεια ή πάθηση, όπως ψωρίαση, μυκητιασική λοίμωξη (Malassezia), ή η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Μερικά άτομα με σοβαρή πιτυρίδα μπορεί να έχουν κοινωνική ή αυτοεκτίμηση προβλήματα. Ως εκ τούτου, η θεραπεία μπορεί να είναι σημαντική και για τις δύο φυσιολογικές και ψυχολογικούς λόγους.

Μύθος

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι με το να μην πλένουν τα μαλλιά τους με σαμπουάν αρκετά θα επιδεινώσουν το πρόβλημα. Αυτό είναι ένας μύθος

Εκτιμάται ότι περίπου το 50% των ανθρώπων στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική υποφέρουν από την πιτυρίδα.

Είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες, και σε άτομα με λιπαρό δέρμα.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε αλάτι, γλυκό ή πικάντικο και συνοδεύεται από υπερβολικό αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την πιτυρίδα.

http://www.medicalnewstoday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πιτυρίδα VS ξηροδερμία: Σε τι διαφέρουν;