Ποιος είναι ο ύπουλος εχθρός της γονιμότητας;

  • Iatropedia
Είναι από τις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις. Εμφανίζεται συνήθως στην αρχή της εμμηνορρυσίας και μπορεί να διαγνωστεί τυχαία σε μια γυναικολογική εξέταση ή να παραμείνει αδιάγνωστη αν δεν έχει συμπτώματα. Υπολογίζεται ότι μια στις δέκα γυναίκες θα εμφανίσει τα ύπουλα συμπτώματα της ενδομητρίωσης γεγονός που θα την εμποδίσει να γίνει μητέρα.

Του Παναγιώτη Καλιαντζή

Μαιευτήρας – Χειρουργού Γυναικολόγου

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση αγνώστου αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενδομητρικού ιστού σε θέσεις εκτός μήτρας – όπως ωοθήκες, σάλπιγγες, πυελικό τοίχωμα και δουγλάσειο. Πιο σπάνια, δύναται να υπάρχει ενδομητρίωση και στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη και στους πνεύμονες. Όταν υπάρχει ενδομητρικός ιστός στο μυομήτριο, η πάθηση ονομάζεται αδενομύωση.

Το πιο συχνό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι το πυελικό άλγος, το οποίο ενδέχεται να συσχετίζεται με την περίοδο αλλά μπορεί και όχι. Συνήθως, ο πόνος εμφανίζεται 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη της περιόδου και διαρκεί ως το τέλος της εμμηνορυσίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος είναι πολύ έντονος και επηρεάζει την καθημερινότητα της γυναίκας. Η μόνη αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης της ενδομητρίωσης είναι η λαπαροσκόπηση κατά την οποία μέσω μιας μικρής τομής στον ομφαλό εισαγουμε ένα μικρό εξειδικευμένο τηλεσκόπιο (λαπαροσκόπιο) και ελέγχουμε τα ενδοκοιλιακά όργανα.

Aνάλογα με τη βαρύτητα της νόσου, η ενδομητρίωση διακρίνεται σε τέσσερα στάδια.

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης ενδέχεται να είναι φαρμακευτική (αντισυλληπτικά, νταναζόλη, GNRH ανάλογα, κ.ά.) ή χειρουργική ή και συνδυασμός των δύο.

Όσων αφορά τη γονιμότητα, η βαρύτητα της νόσου παίζει σημαντικό ρόλο. Όσο πιο βαριά είναι η μορφή της ενδομητρίωσης (στάδιο 3 ή 4), τόσο πιο δύσκολη είναι η επίτευξη εγκυμοσύνης και μπορεί να είναι αναγκαία η λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Από έρευνες έχει βρεθεί ότι τα ποσοστά επιτυχίας γυναικών με σαλπιγγικό πρόβλημα και γυναικών με ενδομητρίωση, που έχουν υποβληθεί σε εξωσωματική είναι παρόμοια.

Καλιαντζής Παναγιώτης

Μαιευτήρας – Χειρούργος Γυναικολόγος

http://fertilitycare.gr/el/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Είμαι έγκυος! Πόσα κιλά πρέπει να πάρω;

Τι θέλουν οι άνδρες για να αποδώσουν καλύτερα στο σεξ;

Διπολική διαταραχή: Πότε ''πάνω'' και πότε ''κάτω''

Βotox ή υαλουρονικό οξύ; Τι να διαλέξω;