Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της βαριάς τσάντας

  • Iatropedia
Ακούγεται παράδοξο αλλά είναι αληθινό. Μια γυναικεία τσάντα εκτός του ότι μπορεί κάποιος να βρει τα πάντα μέσα σε αυτή, ζυγίζει κατά μέσο όρο τρία κιλά με συνέπεια το ασθενές φύλο να κινδυνεύει να υποστεί κάποια βλάβη στην πλάτη.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Το ασύμμετρο φορτίο από τη μία πλευρά του σώματος μπορεί να προκαλέσει τράβηγμα νεύρου και πρόκληση πόνου από τον αυχένα μέχρι το χέρι. Επιπλέον, κάθε φορά που κρεμάτε μία τσάντα οι μύες της περιοχής που σταθεροποιούν τον ώμο επιβαρύνονται με αποτέλεσμα μετά από τη συνεχή καταπόνηση να εμφανίζεται πόνος ακόμα και σε μικρές καθημερινές κινήσεις, όπως το αγκάλιασμα.

Το ασύμμετρο φορτίο επηρεάζει και τη σπονδυλική στήλη, καθώς οι μύες της αντίθετης πλευράς προσπαθούν να αντισταθμίσουν το επιπλέον βάρος με αποτέλεσμα να καταπονούνται και να πονούν. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος τόσο περισσότεροι μύες που βρίσκονται πιο χαμηλά από των ώμο θα πρέπει να εργαστούν.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ακόμα και πονοκεφάλους. Η επανειλημμένη φόρτιση της περιοχής προκαλεί σπασμό των μυών του αυχένα και κατά συνέπεια πόνο στο πίσω μέρος του κρανίου που ακτινοβολεί στο μέτωπο.

Πως να προστατευτείτε

Επιλέξτε τσάντες με φαρδύ λουρί. Όσο πιο φαρδύ είναι τόσο το καλύτερο γιατί το βάρος κατανέμεται σε ευρύτερη περιοχή. Ακόμα πιο αποτελεσματικό είναι όταν κρεμάτε τη τσάντα χιαστή και όχι στον ένα ώμο, γιατί με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού των νεύρων. Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε και τσάντες με χερούλια, ώστε να τις κρατάτε και να ξεκουράζετε την περιοχή του ώμου.

Μειώστε το βάρος της τσάντας σας. Αδειάστε όσα αντικείμενα δεν σας είναι χρήσιμα και πάρτε μαζί σας τα απολύτως αναγκαία.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλάζετε την πλευρά που κρεμάτε την τσάντα.Ο συνδυασμός των ψηλοτάκουνων παπουτσιών και της βαριάς τσάντας μπορεί να είναι καταστρεπτικός για τη μέση και την πλάτη σας. Τα τακούνια σας αναγκάζουν να γείρετε τη λεκάνη σας προς τα εμπρός και προδιαθέτουν σε πόνο στην πλάτη και όταν αυτό συνδυάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με βαριές τσάντες δημιουργεί χρόνιο τραυματισμό.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

e-mail: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ