Ποιες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου στην γυναίκα

  • Iatropedia
Μια περίπλοκη εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να πεθάνει από καρδιακή νόσο αργότερα στη ζωή της, υποδεικνύει νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε διαδικτυακά χθες στην επιστημονική επιθεώρηση Circulation από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός για τις γυναίκες που έχουν περισσότερα από ένα προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δήλωσε η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Barbara Cohn, διευθύντρια σπουδών για την Υγεία και την Ανάπτυξη του Παιδιού στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, ο κίνδυνος θανατηφόρων καρδιακών παθήσεων πριν από την ηλικία των 60 ετών είναι 2 ή και 3 φορές μεγαλύτερος σε γυναίκες που εμφανίζουν προεκλαμψία, μια ξαφνική αύξηση της πίεσης του αίματος στο τέλος της κύησης. Αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα και 6 φορές περισσότερο αν η γυναίκα εμφανίσει προεκλαμψία μαζί με υψηλή πίεση του αίματος, που ήδη έχει νωρίτερα στην εγκυμοσύνη της, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, η νέα μελέτη έδειξε μόνο μια σχέση μεταξύ των επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη και των σοβαρών προβλημάτων καρδιάς αργότερα στη ζωή της γυναίκας, και δεν απέδειξε σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν ιατρικά αρχεία δεκαετιών από περίπου 15.000 γυναίκες που έμειναν έγκυες μεταξύ 1959 και 1967. Συνολικά, το 64% των μητέρων δεν είχε επιπλοκές, το 31% παρουσίασε μία και μόνο επιπλοκή και το 5% είχε δύο ή περισσότερες επιπλοκές.

Μεταξύ άλλων οι επιστήμονες διαπίστωσαν:

-Επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για τις μητέρες με προϋπάρχοντα υψηλή αρτηριακή πίεση, οι οποίες είχαν πρόωρο τοκετό.

-Πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για τις μητέρες με προϋπάρχουσα υψηλή πίεση του αίματος και γέννηση βρέφους με χαμηλό βάρος.

-Πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για τις μητέρες με υψηλή αρτηριακή πίεση, που αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης, και ταυτόχρονα πρόωρο τοκετό.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης δύο νέες επιπλοκές της εγκυμοσύνης που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου μιας γυναίκας από στεφανιαία νόσο. Τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στα ούρα μιας γυναίκας συνδέθηκαν με 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο αργότερα, σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Και, οι γυναίκες είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο, αν είχαν μια ανώμαλη πτώση στα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης, η οποία είναι η πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα.

http://consumer.healthday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι συμβαίνει στο σώμα μιας γυναίκας μετά τον τοκετό; Διαφέρει αν γεννήσει φυσιολογικά ή με καισαρική;

Βραδυκαρδία: Πώς θα την καταλάβετε και πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό