Ποια σημάδια δίνει ο καρκίνος του μαστού;

  • Iatropedia
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 4.000 νέα περιστατικά και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 45-60 ετών. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα τα ύποπτα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η ευρεία χρήση της μαστογραφίας έχει ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό πολλών περιπτώσεων καρκίνου του μαστού προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα. Παρόλα αυτά η μαστογραφία μπορεί να μην εντοπίσει όλους τους καρκίνους νωρίς με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα όπως:

Ψηλαφητή μάζα/ογκίδιο στο μαστό. Είναι το πιο συχνό σύμπτωμα. Μπορεί να είναι ανώδυνο ή επώδυνο, σκληρό ή μαλακό, με ακανόνιστα άκρα ή στρογγυλεμένο.

Διόγκωση όλου ή μέρους του μαστού

Ερεθισμός του δέρματος ή παραμόρφωση

Πόνος

Εισολκή θηλής (κατάσταση όπου η θηλή αντί να προβάλλει προς τα έξω είναι στραμμένη προς τα μέσα στον μαστό)

Ερυθρότητα ή πάχυνση της θηλής ή του δέρματος του μαστού

Έκκριμα (να τρέχει μόνο του αυτόματα ή μετά από πίεση της θηλής)

Εάν εμφανίζετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα δε σημαίνει ότι έχετε καρκίνο του μαστού. Πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιθανότερο να προκαλούνται από άλλες αιτίες. Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ώστε να βρεθεί η αιτία και να θεραπευτεί.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πως χτυπάει ο καρκίνος του μαστού τις γυναίκες- ΒΙΝΤΕΟ

Συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού