Πετάξτε τα… σουτιέν!

  • Iatropedia
Πολλές δεκαετίες μετά το «κάψιμο των σουτιέν» οι επιστήμονες συνειδητοποιούν ότι… οι φεμινίστριες είχαν δίκιο. Νέες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που φορούν πολλές ώρες σουτιέν κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του μαστού από όσες φορούν λιγότερο συχνά, ενώ είναι μύθος πως το στήθος «χαλαρώνει» αν μια γυναίκα δεν φοράει σουτιέν.

΄Έρευνα που έγινε σε πέντε μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών από τους Syd και Soma Singer σε 4.000 λευκές γυναίκες ηλικίας 30 έως 79 ετών, εκ των οποίων οι μισές είχαν εμφανίσει καρκίνο του μαστού και οι άλλες μισές όχι, έδειξε ότι 3 στις 4 γυναίκες που φορούσαν σουτιέν ακόμα και στον ύπνο τους παρουσίασαν καρκίνο του μαστού. Το ίδιο και 1 στις 7 που το φορούσαν περισσότερες από 12 ώρες το εικοσιτετράωρο. Από τις γυναίκες που δεν φορούσαν ποτέ ή ελάχιστες φορές σουτιέν, μόνο 1 στις 168 παρουσίασε καρκίνο του μαστού, το ίδιο δηλαδή ποσοστό που εμφανίζεται κατά μέσο όρο στους άνδρες.

Η εξήγηση που δίδεται για αυτό είναι ότι η πίεση από το σουτιέν στις λεπτές λυμφατικές φλέβες δεν επιτρέπει την καλή κυκλοφορία του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, με αποτέλεσμα να μαζεύεται τοξικό υγρό το οποίο δεν αποβάλλεται. Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι αν δεν φορούν σουτιέν το στήθος χαλαρώνει και «πέφτει». Αλλά ο Γάλλος καθηγητής Jean-Denis Roullion που έκανε επί 15 χρόνια έρευνα και μελέτησε 330 γυναίκες, υποστηρίζει πως αυτό είναι ένας μύθος. Η χαλάρωση, υποστηρίζει, είναι η ίδια, με ή χωρίς σουτιέν…