Περισσότερα βήματα, μικρότερος κίνδυνος διαβήτη. Πόσα χρειαζόμαστε καθημερινά

  • Ρούλα Τσουλέα
φυσική δραστηριότητα
Τι αποκαλύπτει για τη συσχέτιση της άσκησης με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, μελέτη με χιλιάδες εθελοντές οι οποίοι φορούσαν μετρητές φυσικής δραστηριότητας.

Αν θέλετε να προστατευθείτε από τον τύπου 2 διαβήτη, φροντίστε να κινείτε καθημερινά το σώμα σας. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας, αμερικανικής μελέτης στην οποία οι επιστήμονες εξέτασαν τις πιθανότητες εκδηλώσεως της νόσου σε εθελοντές με διαφορετική φυσική δραστηριότητα.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι αφιερώνουν καθημερινά τον περισσότερο χρόνο σε οποιονδήποτε τύπο άσκησης, έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη.

Για να είναι πιο αξιόπιστα τα ευρήματά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν φορητούς μετρητές φυσικής δραστηριότητας. Ύστερα συνέκριναν τα δεδομένα που συνέλλεξαν με τους ιατρικούς φακέλους τους.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Την επιθεώρηση αυτή εκδίδει η Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt, στο Τένεσι,  ενέταξαν στη μελέτη του 5.677 εθελοντές. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 51 χρόνια. Το 74% ήσαν γυναίκες. Στη διάρκεια σχεδόν 4 ετών παρακολούθησης οι 97 από αυτούς εκδήλωσαν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η φυσική δραστηριότητα φάνηκε να ασκεί ισχυρή προστατευτική δράση έναντι της νόσου. Οι εθελοντές λ.χ. που κατά μέσον όρο έκαναν 10.700 βήματα την ημέρα, είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν, σε σύγκριση με όσους έκαναν 6.000 βήματα ημερησίως.

Παρόμοιο όφελος αποκόμιζαν και όσοι αφιέρωναν παραπλήσιο χρόνο σε άλλα είδη φυσικής δραστηριότητας ποικίλης εντάσεως.

«Θελήσαμε να διερευνήσουμε τα οφέλη που παρέχει η φυσική δραστηριότητα στο μη ελεγχόμενο περιβάλλον της αληθινής ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Andrew Perry. «Η καινοτομία της μελέτης μας ήταν ότι βασίστηκε σε στοιχεία από φορητούς μετρητές φυσικής δραστηριότητας. Αυτό που έδειξε είναι ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να ασκεί ισχυρή προστατευτική δράση, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας».

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με την παχυσαρκία. Προσβάλλει ολοένα περισσότερους ενήλικες, αλλά και παιδιά και εφήβους. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι ήδη πάσχει σχεδόν ένα εκατομμύριο μικρών και μεγάλων.

Φωτογραφία: iStock