Πέντε μύθοι και αλήθειες για τη λεύκη!

  • Iatropedia
Δεν έχει προτιμήσεις. Χτυπά με την ίδια συχνότητα τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Ο λόγος για τη λεύκη, μια δερματική πάθηση, η οποία αφήνει σημάδια της όχι μόνο στο σώμα αλλά και στη ψυχή των ασθενών.

Τι είναι;

Η λεύκη είναι μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει το χρώμα του δέρματός . Όταν έχετε λεύκη, τα κύτταρα που παράγουν το χρώμα του δέρματος (ονομάζεται επίσης χρωστική) καταστρέφονται με συνέπεια το δέρμα να χάνει το χρώμα του.

Τι προκαλεί τη λεύκη;

Το Εθνικό Ίδρυμα αρθρίτιδας και του μυοσκελετικού συστήματος και Δερματικών Νόσων (NIAMS) εκτιμά ότι το 30 τοις εκατό των ατόμων με λεύκη έχουν επίσης ένα μέλος της οικογένειας με την ασθένεια.

Την ίδια στιγμή αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση αυτή έχουν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης ( φαλάκρα) αναιμία, υπερθυρεοειδισμό, λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα και διαβήτη τύπου 1.

Επίσης σε μερικούς ανθρώπους το έντονο στρες από ένα τραυματικό γεγονός ζωής μπορεί να προκαλέσει λεύκη.

Άλλοι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί είναι τα πρόσφατη ηλιακά εγκαύματα, το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών , ή οποιαδήποτε αυτοάνοσες ασθένειες που μπορεί να έχετε.

Συμπτώματα

Το πρωτογενές σύμπτωμα της λεύκης είναι λευκές κηλίδες στο δέρμα. Τα σημεία που υποφέρουν είναι:

τα χέρια

πόδια

πρόσωπο

χείλια

όπλα

στήθος

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της λεύκης, ο γιατρός θα ζητήσει ένα εκτεταμένο ιατρικό ιστορικό

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν κάποιος άλλος στην οικογένειά σας έχει λεύκη ή άλλες ασθένειες του δέρματος. Τα δείγματα του δέρματος και το αίμα σας θα πρέπει να ληφθούν ως μέρος της φυσικής εξέτασης.

Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση και να ανακαλύψουν και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με λεύκη, όπως είναι παθήσεις του θυρεοειδούς ή αναιμία.

Αντιμετώπιση

Οι επιλογές θεραπείας για λεύκη ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής . Στα πρώτα στάδια της νόσου τα συμπτώματα υποχωρούν με θεραπεία από στεροειδή.

Η Φωτοθεραπεία, σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή είναι μια πιο αποτελεσματική θεραπεία για την λεύκη, σύμφωνα με την NIAMS .