Πειραματικό εμβόλιο μπορεί να προλαμβάνει ή να μετριάζει τις επιπτώσεις της νόσου Αλτσχάιμερ

  • Ρούλα Τσουλέα
Αλτσχάιμερ
Πως επηρέασε το εμβόλιο τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά ομάδας ποντικιών. Τι λένε οι ερευνητές.

Ένα ερευνητικό (πειραματικό) εμβόλιο που στοχεύει ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την πρόληψη ή την τροποποίηση της πορείας της νόσου, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιαπωνία.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε αρχικά για διάφορες ασθένειες που αναπτύσσονται με την ηλικία, όπως η αθηροσκλήρωση και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Ωστόσο αργότερα διαπιστώθηκε πως η πρωτεΐνη που στοχεύει (λέγεται SAGP) υπάρχει σε αφθονία και στα εγκεφαλικά κύτταρα των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ.

Έτσι, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο  Juntendo στο Τόκιο, το δοκίμασαν σε ποντίκια με βλάβες παρόμοιες με αυτές της νόσου.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνάς τους παρουσίασαν στο Συνέδριο για τις Βασικές Καρδιαγγειακές Επιστήμες (BCVS 2023) της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ). Το συνέδριο διεξάγεται στη Βοστώνη.

Τα ευρήματα

Το εμβόλιο μείωσε σημαντικά τις εναποθέσεις αμυλοειδούς στον εγκεφαλικό φλοιό των ζώων. Μείωσε επίσης διάφορους δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό τους και βελτίωσε την αντίληψή τους για τον περιβάλλοντα χώρο.

Ο εγκεφαλικός φλοιός είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία της γλώσσας, την προσοχή και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Η μείωση του αμυλοειδούς και η ελάττωσε των δεικτών φλεγμονής υποδηλώνει βελτίωση στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Επιπλέον,  μετά τον εμβολιασμό τα ζώα ανταποκρίνονταν πολύ καλύτερα στο περιβάλλον τους, επιδεικνύοντας σχεδόν φυσιολογική συμπεριφορά.

«Η νόσος Αλτσχάιμερ ευθύνεται για το 50-70% των περιστατικών άνοιας παγκοσμίως», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Chieh-Lun Hsiao, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Βιολογίας & Ιατρικής του Juntendo. «Η έρευνά μας υποδεικνύει έναν πιθανό τρόπο πρόληψης ή τροποποίησης της νόσου. Το μεγάλο στοίχημα είναι να επιτύχουμε παρόμοια αποτελέσματα στους ανθρώπους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζονται εμβόλια για τη νόσο Αλτσχάιμερ σε ζωικά μοντέλα. Το συγκεκριμένο, όμως, έδειξε να επηρεάζει τη συμπεριφορά των ζώων – και αυτό παρατηρήθηκε για πρώτη φορά, λένε οι ερευνητές.

Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό και στους ανθρώπους «θα έχει γίνει σημαντικό βήμα προόδου στην αντιμετώπιση της νόσου», επισήμανε ο Dr. Hsiao.

Φωτογραφία: iStock