Παθογόνα στο στόμα προκαλούν καρκίνο έδειξε μεγάλη έρευνα!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του στόματος
Κάποια παθογόνα που βρίσκονται σε ιστούς οι οποίοι περιβάλλουν τα δόντια συμβάλλουν σε έναν εξαιρετικά επιθετικό τύπο καρκίνου του στόματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Pathogens από την δρ. Yvonne Kapila του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και συνεργάτες της.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι ο καρκίνος του στόματος που προκαλείται από τα παθογόνα στο στόμα, μπορεί να περιοριστεί από μια βακτηριοκίνη, ένα αντιμικροβιακό και προβιοτικό πεπτίδιο που παράγεται από βακτήρια.

Το καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων κεφαλής και λαιμού (HNSCC) είναι ένας από τους πιο κοινούς καρκίνους παγκοσμίως. Το καρκίνωμα των στοματικών πλακωδών κυττάρων (OSCC), ένα υποσύνολο του HNSCC, αντιπροσωπεύει το 90% όλων των κακοηθειών του στόματος και έχει χαμηλό ποσοστό επιβίωσης (μόλις 5 ετών) που δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες.

Οι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η μόλυνση από ιό ανθρώπινου θηλώματος, από μόνα τους δεν αρκούν για να εξηγήσουν την επίπτωση και την επιθετική φύση του OSCC. Άλλοι παράγοντες όπως τα στοματικά παθογόνα μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη όγκων, την εξέλιξη και τη μετάσταση του OSCC, αλλά αυτό δεν έχει διερευνηθεί καλά.

Η δρ. Kapila και οι συνεργάτες της εξέτασαν εάν το καρκίνωμα των στοματικών πλακωδών κυττάρων προωθείται από περιοδοντικά παθογόνα (δηλαδή εκείνα που επηρεάζουν τις δομές που περιβάλλουν και υποστηρίζουν τα δόντια).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρεις τύποι περιοδοντικών παθογόνων (Porphyromonas gingivalis, Treponema denticola και Fusobacterium nucleatum) αύξησαν τη μετάσταση των κυττάρων OSCC, την εισβολή και τον σχηματισμό όγκων σε ποντίκια. Αυτά τα αποτελέσματα γίνονται με όχημα τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ δύο οδών σηματοδότησης: την ιντεγκρίνη / FAK και την TLR / MyDD88.

Οι διεργασίες των παθογόνων παρεμποδίστηκαν με θεραπεία με νισίνη, μια βακτηριοκίνη και ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται συνήθως στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτή η μελέτη προσφέρει τις πρώτες άμεσες ενδείξεις ότι μια βακτηριοκίνη αναστέλλει τον σχηματισμό καρκίνου του στόματος που προκαλείται από περιοδοντικά παθογόνα.

Επιπλέον, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η νισίνη θα μπορούσε να έχει ευρύ θεραπευτικό δυναμικό ως αντιμικροβιακός και αντικαρκινικός παράγοντας και ως αναστολέας του σχηματισμού καρκίνου που προκαλείται από παθογόνα.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: «Δεδομένου ότι ένα πεπτίδιο προβιοτικής βακτηριοκίνης, η νισίνη, περιορίζει αυτήν την καρκινογένεση που προκαλείται από τα παθογόνα στο στόμα, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να προωθήσουν γενικότερα τη θεραπεία για καρκίνο του στόματος και να καθιερώσουν ένα νέο πρότυπο για τη θεραπεία του καρκίνου που να εστιάζεται σε θεραπείες που με αντιμικροβιακά».

Πηγή: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του στόματος: Τα σημάδια που θέλουν προσοχή – Μην τα παραβλέψετε!