Παθαίνετε στομαχικό ίλιγγο; Τι πρέπει να γνωρίζετε

  • Ρούλα Τσουλέα
ίλιγγος
Τι δεν είναι ο στομαχικός ίλιγγος και ποια είναι η συχνότερη αιτία του. Τι ισχύει για τα συμπτώματα στο στομάχι.

Έξι στους δέκα από εμάς θα σκεφτούν ότι έχουν στομαχικό ίλιγγο, εάν νιώσουν ναυτία ή άλλη ενόχληση από το στομάχι και ταυτοχρόνως αισθανθούν πως όλα γυρίζουν γύρω τους. Ωστόσο ο στομαχικός ίλιγγος δεν υπάρχει ως πάθηση και η αιτία των συμπτωμάτων του δεν εντοπίζεται στο στομάχι.

Το νόσημα που προκαλεί αυτά τα συμπτώματα είναι ο ίλιγγος, δηλαδή το αίσθημα της περιστροφής του ατόμου σε σχέση με το περιβάλλον του ή το αντίστροφο, αναφέρει ο παθολόγος Γεώργιος Θεοχάρης, πρόεδρος των SOS Ιατρών. Ο ίλιγγος συχνά συνοδεύεται από ναυτία και/ή έμετο.

Με άλλα λόγια, «ο ίλιγγος είναι το αίτιο και οι ενοχλήσεις από το στομάχι (ναυτία, έμετος) το αποτέλεσμά του», τονίζει.

Τι μπορεί να προκαλέσει τον ίλιγγο; Συνήθως οφείλεται σε παθήσεις του κέντρου ισορροπίας μας που βρίσκεται στο εσωτερικό τμήμα του αυτιού. Το συχνότερο αίτιο ιλίγγου είναι ο παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως. Οφείλεται σε μετακίνηση ωτοκονίων μέσα στο αιθουσαίο σύστημα και θεραπεύεται με ειδικές κινήσεις της κεφαλής.

Διαβάστε ακόμα Σε τι διαφέρει η ζάλη από τον ίλιγγο και ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες

Πώς προκαλείται ο ίλιγγος και τι να κάνετε για να σας περάσει

Άλλες πιθανές αιτίες του ιλίγγου είναι λοίμωξη στο εσωτερικό του αυτιού (λαβυρινθίτιδα), φλεγμονή στο αιθουσαίο νεύρο του αυτιού και η νόσος Ménière. Πρόκειται για μία σπάνια διαταραχή του έσω ωτός, η οποία μερικές φορές προκαλεί εμβοές (βουητό) ή απώλεια της ακοής.

Ορισμένες παθήσεις, όπως η ημικρανία, επίσης μπορεί να προκαλέσουν ίλιγγο. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένα φάρμακα. Μερικές φορές, όμως, είναι ιδιοπαθής, δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας.

Φωτογραφία: iStock