Πασίγνωστη ηθοποιός ανέπτυξε καρκίνο στον πρωκτό – Τι λέει η ίδια για το πώς της συνέβη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος στον πρωκτό
Το 2009, η ηθοποιός Marcia Cross, η οποία έγινε γνωστή παγκοσμίως μέσα από την σειρά Desperate Housewives (Νοικοκυρές σε Απόγνωση) βοήθησε τον σύζυγό της, Tom Mahoney, να ξεπεράσει την εξαντλητική θεραπεία που χρειαζόταν, επειδή είχε καρκίνο στον λαιμό.

Ο καρκίνος του άντρα της πέρασε σε φάση ύφεσης, αλλά σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, η νόσος επανήλθε στο προσκήνιο, όταν το 2017 η Marcia Cross διαγνώστηκε με καρκίνο στον πρωκτό.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι και οι δυο τους καρκίνοι προήλθαν από τον ίδιο τύπο HPV, δηλαδή τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, που είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος.

Η Cross, 57 ετών, έμαθε γι’ αυτή την πιθανή σύνδεση κατά την θεραπεία της για τον πρωκτικό καρκίνο της. Τώρα που και ο δικός της καρκίνος έχει μπει σε φάση ύφεσης, εκείνη κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει την πρόωρη πρόληψη του ιού HPV και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν το σχετικό εμβόλιο. Με την έγκαιρη ανοσοποίηση, τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν να λαμβάνουν το εμβόλιο HPV στην ηλικία των 9 ετών και οι δίδυμες κόρες της, Savannah και η Eden, 12 ετών, θα πάρουν κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου σε λίγες εβδομάδες.

Η προώθηση της πρόωρης πρόληψης είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η Marcia Cross προσπαθεί να δώσει έμφαση στην αξία της συνειδητοποίησης του τι είναι και πώς συμβαίνει ο καρκίνος του πρωκτού. Αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για την εμπειρία της, έτσι ώστε άλλοι άνθρωποι να νιώσουν λιγότερο αμήχανοι για τη νόσο και να μη διστάσουν να κάνουν κολονοσκόπηση, αφού με αυτόν τον τρόπο έμαθε κι εκείνη για τον δικό της καρκίνο.

«Δεν είχε πάει το μυαλό μου ποτέ ότι μπορεί να έχω κάτι, επειδή δεν είχα συμπτώματα, μέχρι που έκανα την εξέταση και μου είπαν ότι κάτι υπάρχει εκεί, αλλά ό,τι κι αν είναι μπορεί να θεραπευθεί […] Κι εγώ είπα, τι;! Τι είναι αυτά που μου λέτε;», λέει η ίδια η 57χρονη ηθοποιός.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας της, η πρώην πρωταγωνίστρια της σειράς Νοικοκυρές σε Απόγνωση βρήκε υποστήριξη από την οικογένειά της.

«Αυτό που είχα ήταν μια συντροφιά φίλων. Τους αποκαλούσα τους ‘πρωκτικούς αγγέλους’ μου […] Έλεγα, αν αυτό δεν με σκοτώσει, τότε είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε ποτέ να συμβεί. Επειδή η εμπειρία του να παίρνω τόση πολλή αγάπη, με συνεπήρε», δήλωσε.

Η 57χρονη Cross λέει ότι τώρα είναι καλά στην υγεία της, ενάμιση χρόνο μετά τη διάγνωσή της.

«Αισθάνομαι ξανά υγιής σε φυσιολογικό επίπεδο, αν και πρόκειται για ένα καινούργιο φυσιολογικό επίπεδο […] Δεν νομίζω ότι θα θεωρήσω τίποτα πια ως δεδομένο. Είμαι μια γυναίκα που πηγαίνει πλέον στο μπάνιο και λέει ‘Ναι! Είναι υπέροχο το τι μπορεί να κάνει το σώμα μου!’ Είμαι τόσο ευγνώμων».

Η Marcia Cross θέλει, επίσης, οι άνθρωποι να πάψουν να νιώθουν ντροπή για τον καρκίνο του πρωκτού και την κολονοσκόπηση.

«Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που ντρέπονται. Έχεις καρκίνο! Πρέπει να νιώθεις και ντροπή; Λες και έκανε κάτι κακό, επειδή έτυχε να σου συμβεί στον πρωκτό;», είπε.

Ωστόσο, παραδέχεται και η ίδια ότι στην αρχή είχε πρόβλημα να λέει ανοιχτά την λέξη «πρωκτικό».

«Ακόμη και για μένα, πήρε λίγο χρόνο. Πρωκτός, πρωκτός, πρωκτός! Απλά πρέπει να το συνηθίσετε ως λέξη!»

Πηγή: https://people.com