Παραπληγικοί περπάτησαν ξανά χάρη σε πρωτοποριακή επέμβαση [vids]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ένα από τα παλαιότερα όνειρα της ιατρικής έκανε ένα τεράστιο βήμα προς την πραγματοποίησή του.

Τρεις παραπληγικοί ασθενείς, των οποίων τα τραύματα στον νωτιαίο μυελό τους άφησαν σε μεγάλο βαθμό παράλυτους από την μέση και κάτω για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, κατάφεραν να περπατήσουν ξανά με πατερίτσες χάρη σε μια ηλεκτρική γεννήτρια παλμών που εμφυτεύτηκε στην σπονδυλική τους στήλη.

Από τότε που οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εντολές από τον εγκέφαλο προς τα άκρα μας μεταδίδονται ως ηλεκτρικά σήματα μέσω του νωτιαίου μυελού, υπήρχε η αναζήτηση για το αν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε τις βλάβες από από ατυχήματα και οι μυς των ποδιών να ανταποκρίνονται κανονικά. Η εφαρμογή της ιδέας στην πράξη αποδείχτηκε πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι στην θεωρία, αλλά πολλά εργαστήρια κατάφεραν κατά καιρούς να κάνουν ποντίκια πειραματόζωα με κομμένο νωτιαίο σωλήνα να περπατήσουν ξανά.

Τώρα το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης ανακοίνωσε ένα παρόμοιο επίτευγμα, αλλά αυτήν την φορά στον άνθρωπο!


Η δρ. Jocelyne Bloch εισήγαγε εμφυτεύματα σε τρεις παραπληγικούς ασθενείς για να ενεργοποιήσει τους μυς των ποδιών τους. «Όλοι οι ασθενείς μπόρεσαν να περπατήσουν με τη βοήθεια υποστήριξης του σωματικού τους βάρους μέσα σε μια εβδομάδα. Τότε, ήξερα άμεσα ότι ήμασταν στον σωστό δρόμο», δήλωσε σχετικά.

Το επίτευγμα δεν είναι απλώς ζήτημα να βρεθεί ο τρόπος που θα μεταφερθεί το ηλεκτρικό σήμα από τον εγκέφαλο στα πόδια. «Η στοχευμένη ηελκτροδιέγερση πρέπει να είναι τόσο ακριβής όσο ένα ελβετικό ρολόι», δήλωσε η δρ. Bloch.

Η δρ. Bloch και οι συνεργάτες της χαρτογράφησαν τα τμήματα του νωτιαίου μυελού που είναι υπεύθυνα για κάθε κίνηση που μας επιτρέπει να περπατήσουμε και κατέγραψε την ακολουθία των ηλεκτρικών παλμών που κάνουν εφικτή αυτή την ακολουθία.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μηνύματα που ξεκινούν από τον εγκέφαλο και διέρχονται από το μη κατεστραμμένο τμήμα του νωτιαίου μυελού για να ενεργοποιήσουν τα απαραίτητα ηλεκτρικά σήματα κάτω από το σημείο του τραυματισμού. Η ενεργοποίηση των παραμελημένων νεύρων ενθαρρύνει την κατασκευή συνδέσεων για να αντικαταστήσουν αυτές που χάθηκαν.

παραπληγικοί

Ο David, ένας από τους συμμετέχοντες στο πείραμα, εξακολουθεί να χρειάζεται στήριξη για να περπατήσει, αλλά η ηλεκτρική διέγερση του επέτρεψε να κάνει πράγματα που μέχρι πρότινος φάνταζαν ανέφικτα για τον ίδιο. EPFL Hillary Sanctuary

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature και υπάρχει και συνοδευτική έκθεση στο Nature Neuroscience, σχετικά με ορισμένες από τις προκλήσεις που ξεπέρασαν οι επιστήμονες κατά τη διαδικασία.

Έχουν υπάρξει προηγούμενες ανακοινώσεις παρόμοιων επιτευγμάτων, αλλά αυτό το πείραμα έχει μια σημαντική διαφορά από τα προηγούμενα. Οι συμμετέχοντες σε άλλες έρευνες που άρχισαν να περπατούν μέσω της χρήσης ηλεκτρικής διέγερσης, είδαν την κατάστασή τους να χειροτερεύει, όταν σταμάτησε η εντατική τους θεραπεία.

Δύο από τους τρεις συμμετέχοντες σε αυτήν τη νέα έρευνα, όμως, κατάφεραν να διατηρήσουν την βελτιωμένη τους κατάσταση ακόμα και όταν η εντατική θεραπεία τους σταμάτησε.

Άλλες έρευνες, δύο εκ των οποίων δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, απαιτούσαν συνήθως μεγαλύτερες περιόδους συντονισμένης εκπαίδευσης του κάθε ασθενούς, για να επιτύχουν τα οφέλη τους. Για άτομα με τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη και με περιορισμένη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις αποκατάστασης, η διαφορά αυτή έχει μεγάλη σημασία.

Μέχρι στιγμής κανένας από τους τρεις συμμετέχοντες δεν μπορεί να περπατήσει περισσότερο από μερικά μέτρα χωρίς βοήθεια, ενώ και οι τρεις είχαν κάποια περιορισμένη κίνηση πριν από την επέμβαση εμφυτεύματος στην σπονδυλική τους στήλη. Και οι τρεις έδειξαν μεγάλες βελτιώσεις μετά την επέμβαση, αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση της νέας αυτής τεχνολογίας θα είναι το αν θα μπορέσουν να ωφεληθούν όσοι δεν έχουν καν κάποια κινητική δυνατότητα των ποδιών τους.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://www.iflscience.com