ΠΟΥ: Η παραλλαγή JN.1 (ή Juno) είναι πλέον η πιο συχνή στον κόσμο – Τι πρέπει να ξέρουμε

  • Ρούλα Τσουλέα
JN.1
Οι επιστήμονες λένε πως είναι μία από τις παραλλαγές με την μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή.

Η νέα υποπαραλλαγή που δημιούργησε ο κορωνοϊός, η JN.1 (ή Juno, όπως είναι η νέα ονομασία της στα social media), είναι πλέον η πιο συχνά αναφερόμενη παγκοσμίως, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στις ΗΠΑ ευθύνεται για το σχεδόν 62% των κρουσμάτων της COVID. Στη Βρετανία έφτασε στο 65%. Στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλά – βρίσκεται στο 13%, σύμφωνα με την νεότερη επιδημιολογική έκθεση που δημοσιοποίησε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στην Αυστραλία και στην Κίνα αυξάνεται διαρκώς. Σε σχεδόν 50 χώρες, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται σε Ευρώπη και αμερικανική ήπειρο, η τάση είναι κοινή.

Είναι όμως βέβαιο ότι υπάρχουν αυξήσεις και σε άλλες χώρες, που δεν τις αναφέρουν στον ΠΟΥ, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Από πού προήλθε

Η υποπαραλλαγή JN.1 πρωτοανιχνεύθηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου στο Λουξεμβούργο. Σύντομα εξαπλώθηκε στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ. Έχει στενή συγγένεια με την υποπαραλλαγή Pirola (ή ΒΑ.2.86, όπως είναι η επίσημη ονομασία της).

Η διαφορά τους είναι μία και μοναδική μετάλλαξη στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού. Ο ιός χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη αυτή για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Ύστερα, εισβάλλει στο εσωτερικό τους.

Αρχικά η υποπαραλλαγή Juno εξαπλώνεται με αργό ρυθμό στις χώρες όπου εμφανίζεται. Μετά όμως κάνει απότομη αύξηση.

Στις ΗΠΑ ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2023. Έως τα τέλη Οκτωβρίου αποτελούσε λιγότερο από το 0,1% των κρουσμάτων. Στα μέσα Νοεμβρίου ευθυνόταν για το 3,5% και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου για το 21%. Στις 5 Ιανουαρίου 2024, όμως, τα CDC ανακοίνωσαν πως έφτασε στο σχεδόν 62%. Ανάλογη ήταν η εξέλιξη και στη Βρετανία.

«Η ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων από την υποπαραλλαγή JN.1 αποτελεί υπενθύμιση ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Η υποπαραλλαγή αυτή είναι μία από εκείνες με την μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή, έως σήμερα», δήλωσε ο ιολόγος Dr. Lawrence Young, καθηγητής Μοριακής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουώργουϊκ.

Είναι η πιο μεταδοτική

Από τις περίπου 10 υποπαραλλαγές που έχει δημιουργήσει το στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού, η JN.1 δείχνει να είναι η πιο μεταδοτική. Ευτυχώς, όμως, δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσο. Μολύνει, όμως, τόσο πολλούς ανθρώπους ώστε μοιραία αυξάνονται και τα σοβαρά περιστατικά, ως απόλυτοι αριθμοί.

Και δεν έχουμε ακόμα δει τα χειρότερα: οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του μήνα μπορεί να έχουν καταγραφεί αριθμοί-ρεκόρ στα κρούσματα. Αυτό έχει άμεση σχέση (και) με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, που είθισται να συνοδεύεται από αύξηση των κρουσμάτων μετά από μερικές εβδομάδες.

Τι συμπτώματα προκαλεί

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως η υποπαραλλαγή JN.1 προκαλεί πλήθος συμπτωμάτων, όπως όλα τα στελέχη του κορωνοϊού. Τα πιο συχνά αναφερόμενα, όμως, είναι τα εξής:

  • Πονόλαιμος
  • Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)
  • Συνάχι
  • Βήχας
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλος
  • Μυαλγία (πόνοι στους μυς)
  • Πυρετός ή ρίγη

Πώς να προστατευθείτε

Όποιος έχει κάνει επικαιροποιημένο εμβόλιο εναντίον της COVID έχει μία πρόσθετη ασπίδα προστασίας εναντίον της JN.1. Αν και η προστασία αυτή δεν είναι 100%, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια εναντίον της σοβαρής νόσου. Οι γιατροί συνιστούν στα άτομα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα.

«Να φοράτε επίσης μάσκες σε χώρους με πολλά άτομα. Και αν αρρωστήσετε, να κάνετε οπωσδήποτε τεστ για κορωνοϊό, διότι υπάρχουν ειδικά αντιϊικά φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν», συνιστά η Dr. Heidi Zapata, επίκουρη καθηγήτρια Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο Yale.

Μην ξεχνάτε τέλος να πλένετε και να απολυμαίνετε συχνά τα χέρια σας, καθώς και να αερίζετε καλά τους κλειστούς χώρους.

Φωτογραφία: iStock