Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2019: Με στόχο την πρόσβαση ΟΛΩΝ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

 • Μιχάλης Θερμόπουλος
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Η καθολική κάλυψη Υγείας αποτελεί τον νούμερο ένα στόχο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το κλειδί για την επίτευξη αυτού είναι να εξασφαλιστεί ότι όλοι μπορούν να αποκτήσουν τη φροντίδα που χρειάζονται, όταν την χρειάζονται, ακριβώς στην καρδιά της κοινότητας που ζουν.

Σίγουρα σημειώνεται πρόοδος σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν καθόλου πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Εκατομμύρια περισσότεροι αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ της υγειονομικής τους περίθαλψης και άλλων καθημερινών αναγκών, όπως τρόφιμα, ρούχα και ακόμη και σπίτι.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2019: Υγεία για ΟΛΟΥΣ, ΠΑΝΤΟΥ

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΠΟΥ εστιάζει στην καθολική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου.

Η φετινή καμπάνια στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα ποια είναι η γενική κάλυψη της υγείας, ποιες υπηρεσίες και τι είδους υποστήριξη θα πρέπει να είναι διαθέσιμες και πού. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία, βοηθώντας τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για την υγεία να αναγνωρίσουν τι χρειάζονται οι άνθρωποι, όσον αφορά την περίθαλψη, ιδίως στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η φετινή εκστρατεία με τίτλο «Καθολική Κάλυψη Υγείας: όλοι, παντού» (Universal health coverage: everyone, everywhere) παρουσιάζει επίσης την ευκαιρία στους υπουργούς υγείας και άλλους κυβερνητικούς φορείς λήψης αποφάσεων να δεσμευτούν να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των κενών στην καθολική κάλυψη της υγείας στις χώρες τους, καθώς και να υπογραμμίσουν την πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2019: Βασικά μηνύματα

 • Η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι ώρα η υγεία να τους αφορά όλους.
 • Γνωρίζουμε ότι είναι εφικτή η καθολική κάλυψη υγείας, οπότε ας το κάνουμε!
 • Η καθολική πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται, όταν και όπου τις χρειάζονται, χωρίς οικονομικά εμπόδια.
 • Τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι στον κόσμο δεν λαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται.
 • Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι ωθούνται σε ακραίες συνθήκες φτώχειας κάθε χρόνο εξαιτίας των εξαντλητικών εξόδων τους για θέματα υγείας.
 • Αλλά ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε; Για να έχουμε καλύτερη εικόνα για το ποιος δεν έχει την περίθαλψη που χρειάζεται, έχουμε ανάγκη από στατιστικά δεδομένα για το φύλο, την ηλικία, το εισόδημα, την τοποθεσία, την εκπαίδευση και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
 • Η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Όλοι πρέπει να έχουν τις πληροφορίες και τις υπηρεσίες που χρειάζονται για να φροντίζουν για την υγεία τους και την υγεία των οικογενειών τους.
 • Η ποιοτική και οικονομικά προσιτή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι η βάση για την καθολική κάλυψη υγείας.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

 • Η μη ασφαλής και χαμηλής ποιότητας φροντίδα υγείας καταστρέφει τη ζωή και κοστίζει τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βελτιώσουμε την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
 • Επί της ουσίας, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αφορά τη φροντίδα των ανθρώπων και τη συμβολή τους στην βελτίωση της υγείας τους, ή στη διατήρηση της ευημερίας τους, παρά στη θεραπεία μίας μόνο ασθένειας, ή κατάστασης.
 • Η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών υγείας σας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών όπως η εξέταση για προβλήματα υγείας, εμβόλια, πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη ασθενειών, τον οικογενειακό προγραμματισμό, τη θεραπεία μακροχρόνιων και βραχυπρόθεσμων παθήσεων, το συντονισμό με άλλα επίπεδα φροντίδας και, φυσικά, την αποκατάσταση.
 • Ένα σύστημα υγείας με ισχυρή πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία, είναι οικονομικά αποδοτικό και βελτιώνει την ποιότητα της περίθαλψης.
 • Οι εργαζόμενοι στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης έχουν συνεχή σχέση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς τους και γνωρίζουν το ιστορικό της υγείας τους. Έτσι έχουν την πλήρη εικόνα, κάτι που βοηθά στη βελτίωση της φροντίδας για τους ασθενείς, ενώ τους εξοικονομεί και χρήματα.
 • Οι εργαζόμενοι στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης γνωρίζουν τις παραδόσεις, την κουλτούρα και τις πρακτικές των κοινοτήτων τους, κάτι που τους καθιστά απαραίτητους κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, ή έκτακτης ανάγκης.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Πηγή: https://www.who.int

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν