Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Αυτοκτονίας: Η πρόληψη σε πρώτο πλάνο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μία αυτοκτονία κάθε 40 δευτερόλεπτα συμβαίνει καθημερινά παγκοσμίως με αποτέλεσμα να χάνονται 800.000 άνθρωποι σε ετήσια βάση. Για τους νέους ηλικίας 15-29 ετών η αυτοκτονία ήταν το 2016 η δεύτερη αιτία θανάτου!

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα είναι η πρώτη με θέμα: «Να εργαστούμε μαζί για την πρόληψη της αυτοκτονίας», το οποίο θα διατηρηθεί για τις Παγκόσμιες Ημέρες του 2019 και του 2020, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση για την Αποτροπή των Αυτοκτονιών, επισημαίνοντας ότι «επιλέξαμε αυτό το θέμα καθώς υπογραμμίζει το πιο σημαντικό συστατικό για την αποτελεσματική παγκόσμια πρόληψη: Συνεργασία στον τομέα της αυτοκτονίας. Έχουμε όλοι έναν ρόλο να παίξουμε και μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις προκλήσεις που παρουσιάζει η αυτοκτονική συμπεριφορά στην κοινωνία σήμερα».

Σύμφωνα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η σχέση αυτοκτονίας και ψυχικών διαταραχών  είναι καλά δεδομένη στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ωστόσο πολλές αυτοκτονίες συμβαίνουν παρορμητικά σε στιγμές κρίσης. Τα ποσοστά αυτοκτονίας είναι επίσης υψηλά μεταξύ των ευάλωτων ομάδων που υφίστανται διακρίσεις.

Στην Ευρώπη βρίσκονται οι χώρες με τον μεγαλύτερο μέσο όρο θνησιμότητας από αυτοκτονίες παγκοσμίως.

Η φοβερή λίστα έχει ως εξής:

Λιθουανία 31,9, Ρωσική Ομοσπονδία 31, Λευκορωσία 26,2. Η Ελλάδα με 5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους κατείχε μια από τις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη ενώ προηγούνται: Κύπρος με 5,3, Μάλτα με 7,5, ΠΓΔΜ με 7,9 Ιταλία με 8,2 και Ισπανία με 8,7.