Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού: Δωρεάν εξετάσεις από τον ΕΟΔΥ για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

  • Ελισάβετ Σταύρου
Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού
Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού, 13 Φεβρουαρίου 2024, το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ θα προσφέρει δωρεάν κάποιες υπηρεσίες, για τον έλεγχο και την ενημέρωση του κοινού.

Κατ’ εξαίρεση θα δέχεται σήμερα το κοινό χωρίς ραντεβού και επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας του έως τις 17:00, προσφέροντας τις παρακάτω υπηρεσίες:

  • Δωρεάν, ανώνυμο ή εμπιστευτικό έλεγχο με δοκιμασίες ταχείας ανίχνευσης (rapid test) για HIV, Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C, Σύφιλη, Χλαμύδια & Γονόρροια
  • Συμβουλευτική πριν και μετά το τεστ
  • Ιατρική καθοδήγηση σε θέματα σεξουαλικής υγείας
  • Δωρεάν διάθεση προφυλακτικών
  • Εκπαίδευση στη σωστή χρήση προφυλακτικού

Υπενθυμίζεται ότι στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ παρέχεται Συμβουλευτική και Δωρεάν – Ανώνυμη Ανιχνευτική Εξέταση για νοσήματα που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00 – 14.00,  κατόπιν ραντεβού.

Εκτιμάται ότι η αυξημένη χρήση του προφυλακτικού από το 1990 και μετά έχει αποτρέψει περίπου 117 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από τον HIV, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού εξαρτάται από την σωστή και συστηματική χρήση του (ΠΟΥ). Η σωστή και συστηματική χρήση του προφυλακτικού από την αρχή της σεξουαλικής επαφής ως το τέλος, αποτρέπει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε ποσοστό 98% (CDC), προσφέρει υψηλή προστασία από τον HIV (CDC) και μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η γονόρροια, τα χλαμύδια, η σύφιλη (CDC).

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού, ο Οργανισμός τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των ΣΜΝ – ιδιαίτερα της σύφιλης και της γονόρροιας – τόσο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στη χώρα μας.

Χώρος  παρεχόμενων υπηρεσιών:

Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας ΕΟΔΥ,  Πολυκλινική Αθηνών, Πειραιώς 3, Ομόνοια / Τηλ. επικ.: 210 8813615, e-mail: sexualhealth@eody.gov.gr

Φωτογραφία iStock