Παγκόσμια ημέρα νεφρού:Δείτε όλα τα ύποπτα σημάδια!

  • Iatropedia
Μια εξαιρετικά ύπουλη πάθηση, η οποία ''χτυπά'' δυο στους πέντε συμπολίτες μας είναι οι παθήσεις των νεφρών. Το φυσικά «φίλτρα» του οργανισμού, τα νεφρά, όταν δεν λειτουργούν σωστά δίνουν προειδοποιειτικά σημάδια. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι αυτά τα σημάδια.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Πολλοί άνθρωποι που έχουν χρόνια νεφρική νόσο δεν το γνωρίζουν, γιατί τα πρώτα σημάδια της δυσλειτουργίας των νεφρών δεν είναι έντονα και δεν προβληματίζουν τον ασθενή. Πολλές φορές τα συμπτώματα αποδίδονται από τον ίδιο τον ασθενή σε άλλες αιτίες και έτσι δεν αναζητά ιατρική βοήθεια.

Γνωρίζοντας τα συμπτώματα της νόσου θα σας βοηθήσει να αναζητήσετε έγκαιρα τη θεραπεία που χρειάζεστε και να αισθανθείτε καλύτερα. Βέβαια πολλά από τα συμπτώματα μπορούν να προκληθούν από άλλα προβλήματα υγείας.

Ο μόνος τρόπος να μάθετε την αιτία είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας και κάνοντας μία εξέταση αίματος και ούρων θα διαπιστωθεί αν οι νεφροί ευθύνονται για αυτά.

Οι νεφροί παράγουν ούρα, έτσι όταν δυσλειτουργούν παρατηρούνται κάποιες αλλαγές στην ούρηση. Για παράδειγμα μπορεί να χρειαστεί να σηκώνεστε τη νύχτα για να ουρήσετε, να διαπιστώσετε πως τα ούρα σας είναι αφρώδη ή ότι περιέχουν αίμα.

Μπορεί να ουρήτε πιο συχνά, ή σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι συνήθως με ανοιχτόχρωμα ούρα. Αντίθετα μπορεί να ουρήτε λιγότερο συχνά ή σε μικρότερες ποσότητες από ό,τι συνήθως με σκουρόχρωμα ούρα. Τέλος, μπορεί να αισθάνεστε πίεση ή να έχετε κάποια δυσκολία στην ούρηση.

Οι νεφροί ρυθμίζουν τα υγρά του σώματος, οπότε όταν έχουν βλάβη δεν μπορούν να απομακρύνουν το επιπλέον νερό, το οποίο συσσωρεύεται στο σώμα προκαλώντας πρήξιμο (οίδημα) στα πόδια, στους αστραγάλους και στο πρόσωπο.

Έτσι πολλές φορές οι ασθενείς παραπονιούνται ότι δεν τους χωράνε πλέον τα παπούτσια τους, διαπιστώνουν ότι η κάλτσα τους αφήνει εντύπωμα στην κνήμη και ξυπνάνε με πρησμένα τα βλέφαρα το πρωί. Το επιπλέον υγρό μπορεί να συσσωρευτεί και στους πνεύμονες κάνοντας πολύ δύσκολη την αναπνοή.

Τα υγιή νεφρά παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η χρόνια νεφρική νόσος έχει ως αποτέλεσμα ελαττωμένη παραγωγή της ορμόνης, οπότε παρατηρείται αναιμία και οι ασθενείς νιώθουν κόπωση και εξάντληση.

Η αναιμία ευθύνεται επιπλέον για λαχάνιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, προβλήματα συγκέντρωσης, και και για τα κρύα άκρα.

Οι νεφροί καθαρίζουν το αίμα από διάφορες άχρηστες ουσίες, αλλά όταν αποτυγχάνουν να το κάνουν αυτό οι ουσίες συσσωρεύονται στο αίμα και μπορεί να προκαλέσουν έντονη φαγούρα.

Για τον ίδιο λόγο η κατακράτηση ουρίας και άλλων αζωτούχων ενώσεων στο αίμα (ουραιμία) προκαλεί την άσχημη αναπνοή με τη χαρακτηριστική οσμή της αμμωνίας. Η ουραιμία συνοδεύεται επιπλέον από ναυτία, εμετούς, ανορεξία και απώλεια βάρους.

Οι νεφροί βρίσκονται στο πίσω μέρος του σώματος, στην πλάτη ακριβώς κάτω από τις τελευταίες πλευρές. Αν και οι περισσότερες αιτίες της χρόνιας νεφρικής νόσου δεν προκαλούν πόνο στην περιοχή των νεφρών υπάρχουν ορισμένες που κάνουν, οπότε δεν πρέπει να αγνοείτε και αυτό το σύμπτωμα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι κόβει τη διάθεση για σεξ: Έρευνα

Πως ο Δημήτρης Μαυροειδής ''έφτιαξε'' το γόνατό του; Νέα μέθοδος

Σε ποια ηλικία κοιμόμαστε καλύτερα;

Αλήθειες και μύθοι για το μέγεθος των…προσόντων!