Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Το 65% των ασθενών ζουν πάνω από 5 χρόνια

  • Ρούλα Τσουλέα
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Σημαντικό ποσοστό ασθενών με καρκίνο ιώνται, ενώ σε πολλούς άλλους ο καρκίνος μετατρέπεται σε χρόνια νόσο, αναφέρει ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο καρκίνος δεν είναι πια «επάρατη» νόσος, αλλά αντιθέτως, οι πιθανότητες θανάτου από αυτόν μειώνονται συνεχώς, αναφέρει σε άρθρο του ο καθηγητής Θεραπευτικής-Ογκολογίας-Αιματολογίας Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Όπως εξηγεί ο κ. Δημόπουλος, ήδη το 65% των ασθενών με καρκίνο ξεπερνούν το ορόσημο της 5ετούς επιβίωσης που σηματοδοτεί την ίαση. Απώτερος στόχος της επιστημονικής κοινότητας είναι έως το 2030 να ξεπερνά την 10ετή επιβίωση το 75% των ασθενών.

Το άρθρο του αναλυτικά έχει ως εξής:

«Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρας κατά του Καρκίνου και με την ιδιότητα του Ογκολόγου-Αιματολόγου, του Προέδρου της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του European Cancer Patient Coalition, απευθύνω μήνυμα εγρήγορσης αλλά και αισιοδοξίας.

»Ο καρκίνος αποτελεί πλέον τη συχνότερη νόσο που προκαλεί το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες. Περίπου 4 στους 10 ανθρώπους θα διαγνωστούν με καρκίνο σε κάποια φάση της ζωής τους. Περίπου το 30% των περιστατικών αυτών θα είχε προληφθεί αν αντιμετωπίζονταν παράγοντες όπως:

  • Η παχυσαρκία
  • Το κάπνισμα
  • Η ανθυγιεινή διατροφή
  • Η σωματική αδράνεια
  • Συγκεκριμένες λοιμώξεις

»Οι καρκίνοι του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη είναι οι συχνότερα αντιμετωπιζόμενοι όγκοι στα συστήματα υγείας των ανεπτυγμένων χωρών.

»Σήμερα, η προσυμπτωματική διαλογή (screening tests) και οι διαγνωστικές μέθοδοι που ακολουθούνται, είναι καλύτερες παρά ποτέ. Η ραγδαία εξέλιξη των βασικών επιστημών μεταφράζεται σε προηγμένες χημειοθεραπευτικές επιλογές και ανοσολογικές θεραπείες, καθώς και σε δυνατότητες εφαρμογής της ιατρικής ακρίβειας.

»Από το 1990 μέχρι τις ημέρες μας, η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες μειώθηκε κατά 25%.

»Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι σημαντικός αριθμός ασθενών να ιώνται από τον καρκίνο. Σε ένα άλλο σημαντικό ποσοστό, ο καρκίνος μετατρέπεται σε χρόνια νόσο.

Ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου

»Ο “cancer survivor”, δηλαδή το άτομο που ζει μετά τον καρκίνο, είναι μία νέα κατηγορία που αυξάνεται, με τις δικές της ανάγκες. Η ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου είναι στόχος που μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση, η θεραπευτική αντιμετώπιση, η αποθεραπεία, η επανένταξη, η υποστήριξη όλης της οικογένειας και η εξάλειψη του στίγματος του καρκίνου πρέπει να είναι στόχοι σε κάθε κοινωνία.

»Η πρόσφατη ευρωπαϊκή διακήρυξη δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο τονίζει το δικαίωμα του κάθε ευρωπαίου πολίτη:

  • Να λαμβάνει τις πιο ακριβείς πληροφορίες για την υγεία του
  • Να συμμετέχει ενεργά στην περίθαλψή του
  • Να έχει βέλτιστη και έγκαιρη πρόσβαση σε εξειδικευμένη περίθαλψη, βασισμένη στην έρευνα και στην καινοτομία
  • Να δέχεται οικονομική προσιτή υγειονομική περίθαλψη από συστήματα υγείας που εξασφαλίζουν τα καλύτερα αποτελέσματα, την αποκατάσταση των ασθενών και την καλύτερη ποιότητα ζωής.

»Η καλύτερη πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ανθρώπων και η διάχυση της ογκολογικής φροντίδας και στα αναπτυσσόμενα κράτη είναι στόχοι των διεθνών ογκολογικών οργανισμών.

»Στις αναπτυγμένες χώρες, 65% των νοσούντων από καρκίνο επιβιώνουν άνω των 5 ετών. Αυτό το ποσοστό, χάρη στη συντονισμένη συνεργασία όλων μπορεί ακόμη να βελτιωθεί. Απώτερος στόχος, το 2030 το 75% των ασθενών με καρκίνο να επιβιώνουν πάνω από 10 χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν