Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ας μιλήσουμε για τις επιπτώσεις των θεραπειών στο δέρμα

  • Ρούλα Τσουλέα
δέρμα
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου και στο προσκήνιο έρχεται ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς μας, για την αντιμετώπιση του οποίου έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο οι θεραπείες μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο δέρμα.

Παρότι ο καρκίνος δεν είναι πια «επάρατη» νόσος, ακόμα διστάζουμε να μιλήσουμε ανοιχτά γι’ αυτόν. Έτσι, μένουν στο σκοτάδι πολλά και σημαντικά ζητήματα που τον αφορούν. Ένα από αυτά τα θέματα είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν οι αντινεοπλασματικές θεραπείες στο δέρμα των ασθενών και οι οποίες αποδεικνύονται δυσβάσταχτες γι’ αυτούς.

Όλα τα είδη αντινεοπλασματικών θεραπειών, είτε είναι εγχειρήσεις και χημειοθεραπείες, είτε ακτινοθεραπείες και ανοσοθεραπείες, μπορεί να έχουν ποικίλες δερματικές επιπτώσεις. Οι επιπτώσεις αυτές δεν είναι σπάνιες. Μελέτες έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 80% των ασθενών υποφέρουν από αυτές. Επιπλέον, οι μισοί ασθενείς εκδηλώνουν – σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό – σοβαρές δερματικές αντιδράσεις στην ακτινοθεραπεία. Μερικές από τις πιθανές δερματικές αντιδράσεις είναι:

  • Ξηρότητα
  • Δερματίτιδα
  • Φλεγμονή στους θυλάκους των τριχών
  • Κνησμός
  • Απώλεια των μαλλιών
  • Δημιουργία επώδυνων πληγών

Όλ’ αυτά δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των πασχόντων, αφού επηρεάζουν εκτός από το σώμα και τον ψυχισμό τους. Οι ασθενείς μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται άβολα ή να είναι νευρικοί μπροστά στους φίλους, τους συγγενείς, τους συναδέλφους τους. Ή μπορεί να ντρέπονται. Άλλοτε μπορεί απλώς να δυσκολεύονται να αποδεχτούν την νέα  εμφάνιση του δέρματός τους.

Τα συναισθήματα αυτά συχνά είναι τόσο έντονα, ώστε μπορεί να τους οδηγήσουν στην καθυστέρηση της θεραπείας τους ή ακόμα και στην πρόωρη διακοπή της. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, όμως, μπορεί να αποφευχθεί με την σωστή ενημέρωση για τις δερματικές επιπτώσεις των αντινεοπλασματικών θεραπειών και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

δέρμα

«Χρειάζονται ένα δέρμα υγιές και μια καλύτερη ποιότητα ζωής»

«Οι διάφορες μορφές θεραπειών για τον καρκίνο σχετίζονται σε πολύ υψηλά ποσοστά με δερματικές τοξικότητες. Το πόσο επηρεάζουν τον ασθενή είναι κατανοητό. Το δέρμα είναι ορατό και αποτελεί το μέσο με το οποίο ο άνθρωπος επικοινωνεί με το περιβάλλον και δραστηριοποιείται σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο», λέει η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Ζωή Απάλλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Και συνεχίζει: «Οι ασθενείς βιώνουν πολύ αρνητικά τις τοξικότητες των θεραπειών στο δέρμα, σε σημείο να θέλουν να σταματήσουν την κύρια ογκολογική θεραπεία. Οι ασθενείς με καρκίνο θέλουν ένα δέρμα υγιές και μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο ρόλος του δερματολόγου είναι καθοριστικός από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης, καθώς θα ενημερώσει τον ασθενή για το τι να περιμένει στο δέρμα του και θα τον συμβουλέψει σχετικά με τη φροντίδα του».

Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν συμβαίνει στην καθημερινή κλινική πράξη. Το 84% των πασχόντων δεν παραπέμπονται ποτέ σε δερματολόγο ιατρό. Και αυτό, παρότι για οκτώ στους δέκα ασθενείς με καρκίνο η συμπληρωματική φροντίδα για το δέρμα είναι εξίσου σημαντική με την βασική ογκολογική θεραπεία.

Ωστόσο, «είναι απαραίτητο οι ογκολογικοί ασθενείς να χρησιμοποιούν την κατάλληλη ενυδατική φροντίδα, ήπια μη αλκοολούχα προϊόντα καθαρισμού και αντηλιακή προστασία», τονίζει η Δρ. Απάλλα. «Με τις νέες θεραπείες, ο καρκίνος γίνεται για κάποιους ασθενείς χρόνια νόσος. Επομένως, είναι σημαντικό να ζουν καλά».

δέρμα

Η La Roche-Posay στο πλευρό των ασθενών

Η La Roche-Posay έχει θέσει ως αποστολή της να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων με καρκίνο, βελτιώνοντας την άνεση στο δέρμα τους και έτσι την ποιότητα της ζωής τους. Στόχος της είναι κανένας ασθενής να μην καθυστερήσει, ούτε να διακόψει τη θεραπεία του εξαιτίας των ανεπιθύμητων ενεργειών στο δέρμα του.

Για το σκοπό αυτό δημιούργησε την εξειδικευμένη ομάδα δερματολόγων και ογκολόγων ESKIMO (European Skin Management in Oncology). Με την βοήθειά της κατήρτισε έναν συμβουλευτικό οδηγό, που  βοηθά τον ασθενή να προλάβει τις σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο δέρμα, μέσα από την καθημερινή υγιεινή και φροντίδα. Επιπλέον, του προσφέρει πολύτιμες συμβουλές για σωματική, πνευματική και ψυχική ευεξία.

Επιπλέον, η La Roche-Posay συνεχίζει την πολυετή συνεργασία της με τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου «AγκαλιάΖΩ». Με τη βοήθειά του προχωρά σε στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και αρωγής προς τους ασθενείς. Στις ενέργειες αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  • Δερματολογικές Εσπερίδες ενημέρωσης των ασθενών, των συγγενών τους και του νοσηλευτικού προσωπικού
  • Δράσεις ενημέρωσης για τη φροντίδα και την ομορφιά (περιποίηση και make-up)
  • Διάθεση προϊόντων και ενημερωτικού υλικού σε χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο που νοσηλεύονται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία

Μέσω όλων αυτών των δράσεων οι ασθενείς μαθαίνουν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη δερμοκαλλυντική φροντίδα και απλά μέτρα, όπως η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση.

Στο ίδιο πλαίσιο, η La Roche-Posay συνεργάζεται και με τον γνωστό ηθοποιό Αντίνοο Αλμπάνη, ώστε να διευρυνθεί η ενημέρωση των ασθενών και να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους.