Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Οι εικόνες που θα σας σοκάρουν – Τι λέει ο ΠΟΥ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος είναι μια πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία εκδηλώνεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου. Στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τους κινδύνους από τη χρήση του καπνού και να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για τις επιχειρηματικές πρακτικές των εταιρειών καπνού.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στοχεύει επίσης στο να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με το έργο που κάνει ο ΠΟΥ για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας καπνίσματος, αφού ως τέτοια, δηλαδή επιδημία, χαρακτηρίζεται από τον Οργανισμό.

Ένα μεγάλο μέρος αυτού του έργου είναι η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τις ύπουλες πρακτικές από πλευράς της καπνοβιομηχανίας, προκειμένου να παρασύρουν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν, ειδικά τους νέους και τις νέες, στο να αρχίσουν το κάπνισμα με τα δικά τους προϊόντα.

Οι καπνοβιομηχανίες ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για διαφήμιση, απεικονίζοντας τους ανθρώπους που καπνίζουν ως κάτι “μοντέρνο”, “λαμπερό”, με “μαγκιά” και με άλλα ελκυστικά γνωρίσματα χαρακτήρα.

Στην πραγματικότητα, τα τσιγάρα είναι κατασκευασμένα με τέτοιον τρόπο, ώστε να προκαλούν εθισμό και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βλάπτουν σοβαρά την υγεία του ανθρώπου με τόσους τρόπους, ώστε το κάπνισμα να θεωρείται άμεση αιτία θανάτου.

Τα τσιγάρα είναι εξαιρετικά εθιστικά λόγω της παρουσίας της νικοτίνης στον καπνό. Όσο και αν, με την πάροδο των ετών, υψηλόβαθμα στελέχη της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας το έχουν αρνηθεί αυτό, δεν παύει να είναι αλήθεια.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Το φετινό μήνυμα του ΠΟΥ είναι να «ετοιμαστείτε για απλές συσκευασίες (πακέτα) τσιγάρων, χωρίς λογότυπα και άλλα προωθητικά διακριτικά».

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

“Το απλό/σκέτο πακετάρισμα των τσιγάρων μειώνει την ελκυστικότητα των προϊόντων καπνού. Σκοτώνει το γκλάμουρ, κάτι που συνάδει με το γεγονός ότι το ίδιο το προϊόν σκοτώνει τους ανθρώπους (…) Περιορίζει την διαφήμιση και τις προωθητικές ενέργειες της καπνοβιομηχανίας. Βάζει τέλος στο παραπλανητικό πακετάρισαμα και λογότυπο. Ταυτόχρονα αυξάνει την αποτελεσματικότητα των προειδοποιήσεων για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία του ανθρώπου”, είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ Margaret Chan.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Οι αντικαπνιστικές καμπάνιες που σοκάρουν

Είτε είστε κανονικός, είτε κατά περίσταση καπνιστής, οι παρακάτω διαφημίσεις και αφίσες θα σας ενθαρρύνουν να κόψετε το κάπνισμα σήμερα κιόλας! Και αν όντως αποφασίσετε να το κάνετε, τότε μέσα στα επόμενα 20 λεπτά η αρτηριακή σας πίεση και ο καρδιακός σας ρυθμός θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Το γεγονός αυτό μειώνει άμεσα τον κίνδυνο να υποστείτε καρδιακή προσβολή. Η κυκλοφορία του αίματος σας θα βελτιωθεί, φέρνοντας φρέσκο αίμα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας, τόσο, ώστε θα νομίζετε ότι έχετε ξαφνικά αυξημένες αισθήσεις.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΚαπνίσματοςΠαγκόσμια Ημέρα κατά του ΚαπνίσματοςΠαγκόσμια Ημέρα κατά του ΚαπνίσματοςΠαγκόσμια Ημέρα κατά του ΚαπνίσματοςΠαγκόσμια Ημέρα κατά του ΚαπνίσματοςΠαγκόσμια Ημέρα κατά του ΚαπνίσματοςΠαγκόσμια Ημέρα κατά του ΚαπνίσματοςΠαγκόσμια Ημέρα κατά του ΚαπνίσματοςΠαγκόσμια Ημέρα κατά του ΚαπνίσματοςΠαγκόσμια Ημέρα κατά του ΚαπνίσματοςΠαγκόσμια Ημέρα κατά του ΚαπνίσματοςΠαγκόσμια Ημέρα κατά του ΚαπνίσματοςΠαγκόσμια Ημέρα κατά του ΚαπνίσματοςΠαγκόσμια Ημέρα κατά του ΚαπνίσματοςΠαγκόσμια Ημέρα κατά του ΚαπνίσματοςΠαγκόσμια Ημέρα κατά του ΚαπνίσματοςΠαγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

http://www.who.int
http://www.whathealth.com
http://www.hindustantimes.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε πόσο καιρό θα καθαρίσουν οι πνεύμονες, αν κόψετε σήμερα το κάπνισμα

Κάπνισμα: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να το κόψετε, σύμφωνα με την επιστήμη

Κάπνισμα: Τι πρέπει να ξέρετε για τις τσίχλες νικοτίνης – Προσοχή!