Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποιο είδος

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι αλλεργίες προκαλούν τον θάνατο 180.000 ανθρώπων κάθε χρόνο, παγκοσμίως ενώ 300.000.000 άνθρωποι πάσχουν από άσθμα που σχετίζεται με τις αλλεργίες.

 

Τα κρούσματα αλλεργιΏΝ αυξήθηκαν κατά 50% τα τελευταία 30 χρόνια και αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση  και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή και την διακόσμηση των σύγχρονων κτιρίων. Εξάλλου, ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων πεθαίνει ετησίως από αλλεργικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, ένας στους τρεις Έλληνες θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Στην Ελλάδα, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας της γύρεως στην ατμόσφαιρα και άλλων αλλεργιογόνων κατά την άνοιξη, οι αλλεργίες είναι ιδιαίτερα συχνές κατά την περίοδο αυτή. Oι πιο συνηθισμένες είναι η αλλεργική ρινίτιδα και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, η κνίδωση και το αγγειοίδημα, το άσθμα , τα δερματικά εξανθήματα που προκαλούν κνησμό, οι τροφικές αλλεργίες, η αλλεργία στον νυγμό/τσίμπημα υμενοπτέρων και η αναφυλαξία.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας στους πέντε μαθητές προσβάλλεται από άσθμα, ένα στα έξι παιδιά εμφανίζει έκζεμα και ένας στους 20 ανθρώπους εμφανίζει το οιδηματώδες εξάνθημα.

 

 

Η προδιάθεση για την εκδήλωση αλλεργίας είναι κληρονομική. Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που καθορίζουν το αν θα αναπτύξετε κάποια αλλεργική πάθηση. O πρώτος είναι το γενετικό προφίλ σας. O δεύτερος παράγοντας είναι η έκθεσή σας στο αλλεργιογόνο – την ουσία που προκαλεί την αντίδραση.

Κύρια υπεύθυνη της επιδημίας αλλεργιών που παρατηρείται στις ημέρες μας είναι επίσης η ρύπανση της ατμόσφαιρας στους εσωτερικούς χώρους.

 

 

 

Η θεραπεία μιας αλλεργίας στηρίζεται στην σωστή διάγνωση που εντοπίζει το αλλεργιογόνο που ευθύνεται.