Παχυσαρκία: Πώς και πόσο επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου

  • Ρούλα Τσουλέα
παχυσαρκία
Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο σε όσους έχουν και καρδιοπάθεια.

Η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου και όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο το χειρότερο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Αν μάλιστα ο πάσχων αντιμετωπίζει ταυτοχρόνως καρδιομεταβολικά προβλήματα, ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Ο κίνδυνος αφορά διάφορες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.

Η σχετική μελέτη διεξήχθη από την Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Βασίσθηκε σε στοιχεία από 577.343 ενήλικες, οι οποίοι κατά την έναρξή της δεν έπασχαν από καρκίνο, καρδιοπάθεια, ούτε καρκίνο.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο περισσότερα περιττά κιλά είχαν οι εθελοντές τους, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να διαγνωστούν με καρκίνο. Ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 11% για κάθε 5 μονάδες αύξησης στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Στους εθελοντές όμως που ταυτοχρόνως έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο, ο κίνδυνος καρκίνου αυξανόταν κατά 17%.

Μεταβολικά ενεργό

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το περιττό σωματικό λίπος είναι μεταβολικά ενεργό. Αυτό σημαίνει ότι διεγείρει την παραγωγή ορμονών (π.χ. οιστρογόνων, ινσουλίνη) που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Προκαλεί επίσης χρόνια φλεγμονή που είναι γενεσιουργός αιτία της καρδιοπάθειας και του καρκίνου.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση BMC Medicine. «Λέμε συχνά ότι υπάρχουν παχύσαρκοι άνθρωποι που είναι μεταβολικά υγιείς, δηλαδή δεν πάσχουν από διαβήτη ή καρδιοπάθεια», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Heinz Freisling, επιδημιολόγος στο IARC. «Η μελέτη μας όμως υποδηλώνει ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, επομένως πρέπει να προσέξουν το βάρος τους».

Πως υπολογίζεται και τι σημαίνει ο ΔΜΣ

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Οι τιμές του σημαίνουν:

  • 18,5 έως 24,9 kg/m2 = φυσιολογικό βάρος
  • 25 έως 29,9 kg/m2 = υπέρβαρο άτομο
  • 30 έως 34,9 kg/m2 = Α’ βαθμού παχυσαρκία
  • 35 έως 39,9 kg/m2 = Β’ βαθμού παχυσαρκία
  • 40 kg/m2 και πάνω = νοσογόνος (ή κακοήθης) παχυσαρκία

Ο ΔΜΣ που υπερβαίνει το 25 kg/m2 αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τουλάχιστον 13 διαφορετικές μορφές καρκίνου. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Ο καρκίνος του μαστού μετά την εμμηνόπαυση
  • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του ήπατος και του παγκρέατος
  • Ο καρκίνος των νεφρών
  • Ο καρκίνος των ωοθηκών

Φωτογραφία: iStock