Ουρικό οξύ: Ποιες είναι οι »απαγορευμένες» τροφές;

  • Iatropedia
Ουρική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη μορφή αρθρίτιδας, η οποία συνδέεται με τη διατροφή, κυρίως με την κατανάλωση κρέατος, θαλασσινών και αλκοόλ.

Η ουρική αρθρίτιδα εκδηλώνεται όταν αυξάνονται τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα προκαλώντας κρυστάλλους οι οποίοι συσσωρεύονται γύρω από μία άρθρωση.

Το σώμα δημιουργεί παράγει ουρικό οξύ, όταν διασπά πουρίνεςοι οποίες λαμβάνονται μέσω της διατροφής όπως από την κατανάλωση . ορισμένων τροφών, όπως τα κρέατα οργάνων, αντζούγιες, ρέγγα, σπαράγγια και μανιτάρια.

Τι λένε οι νέες οδηγίεςες

Οι νέες οδηγίες περιλαμβάνουν για την αποφυγή του προβλήματος

περιορισμό του κρέατος, των πουλερικών και των ψαριών.

Αποφύγετε αυστηρά τα τρόφιμα υψηλής πουρίνες, όπως τα εντόσθια, ρέγγα, αντζούγιες και σκουμπρί.

Το μοσχάρι, χοιρινό και αρνί, τα λιπαρά ψάρια και θαλασσινά όπως τόνος, γαρίδες, αστακό και χτένια σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

Επειδή όλα τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια περιέχουν πουρίνες, καλό είναι να περιορίσετε την πρόσληψη σας σε 113 – 170 γραμμάρια καθημερινά.

Περιορίστε ή αποφύγετε το αλκοόλ. Αν δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς πίνετε μόνο ένα ποτηράκι αλκοόλ.

Περιορίστε ή αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υψηλής περιεκτικότητας φρουκτόζη αφύ είναι ο μόνος υδατάνθρακας που είναι γνωστό ότι αυξάνουν το ουρικό οξύ.

Χυμοί που είναι 100% φυσικοί δεν φαίνεται να αυξάνουν την παραγωγή ουρικού οξέος.

Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες. Τρώτε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα και τα λαχανικά και λιγότερα επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, κέικ και γλυκά.

Επιλέξτε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

Πίνετε άφθονα υγρά, ιδιαίτερα νερό αφού μπορεί να βοηθήσει να αφαιρέσει το ουρικό οξύ από το σώμα σας.

Βάλτε στόχο να πίνετε 8 έως 16 ποτήρια την ημέρα.

πηγή mayo clinic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπερουριχαιμία: όταν έχουμε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέως.

Ποιες τροφές ρίχνουν το ουρικό οξύ;