Οθόνες και προβλήματα όρασης: Τι προσφέρει η μέθοδος 20-20-20

  • Iatropedia newsroom
όραση
Το να κοιτάς όλη μέρα υπολογιστές και οθόνες τηλεφώνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όρασή σου και να προκαλέσει πονοκέφαλο

Εκατομμύρια άνθρωποι περνούν ώρες κοιτάζοντας οθόνες κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να καταπονούν τα μάτια τους και να έχουν συχνούς πονοκεφάλους.

Ο Dr. Masih Ahmed, οφθαλμίατρος στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον παραθέτει μερικές συμβουλές τόσο για την ανακούφιση των ματιών όσο και την αποφυγή πονοκεφάλων.

«Επειδή εστιάζουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται κοντά, όπως μια οθόνη υπολογιστή ή ένα τηλέφωνο και δεν δίνουμε στους μύες των ματιών μας χρόνο να ξεκουραστούν, μπορεί να παρουσιαστεί παρατεταμένη ξηροφθαλμία ή και πονοκέφαλος», είπε ο Dr. Masih Ahmed.

Επίσης υποστήριξε ότι η πολύωρη εργασία σε υπολογιστές ή η παρακολούθηση τηλεόρασης κουράζει τα μάτια γιατί υποσυνείδητα βλεφαρίζετε λιγότερο όταν κάνετε τις παραπάνω εργασίες.

Το σύστημα 20-20-20 για εργασία μπροστά από οθόνες

«Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνετε είναι το σύστημα 20-20-20 όταν εργάζεστε μπροστά από μια οθόνη», πρότεινε ο Dr. Ahmed.

Πιο συγκεκριμένα, κάντε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων κάθε 20 λεπτά για να εστιάσετε σε κάτι στα 20 πόδια (500 μέτρα) μακριά και να ξεκουράσετε τα μάτια σας.

Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα εάν νιώσετε τα μάτια σας ξερά.

Η παρατεταμένη καταπόνηση των ματιών μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο.

Εάν φοράτε φακούς επαφής, βεβαιωθείτε ότι έχουν τους σωστούς βαθμούς.

Αποκτήστε καλή εφαρμογή

Τα γυαλιά που κάθονται πολύ σφιχτά στους κροτάφους σας μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονοκέφαλο.

Φροντίστε τα γυαλιά σας να εφαρμόζουν πάντα καλά γιατί μερικά είναι πιο παχιά στις άκρες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση της όρασης στην άκρη των γυαλιών.

Οι φακοί επαφής από την άλλη, μπορούν να προσφέρουν καλύτερη εστίαση χωρίς πόνο.

Όταν οι ενήλικες φτάνουν στην ηλικία των 40 έως 50 ετών, η ικανότητα εστίασης κοντά μειώνεται. Σε εκείνο το σημείο, μπορεί να χρειαστείτε γυαλιά πρεσβυωπίας για να αποφύγετε το στραβισμό και την καταπόνηση των ματιών.

Ο φωτισμός είναι το κλειδί

Ο φωτισμός μπορεί επίσης να κάνει μεγάλη διαφορά. «Το φως του δωματίου και της οθόνης του υπολογιστή θα πρέπει να είναι παρόμοια εάν εργάζεστε μπροστά από μια οθόνη», δήλωσε ο Dr. Ahmed.

Μπορείτε να τοποθετήσετε έναν φωτισμό πίσω από την οθόνη του υπολογιστή σας για να έχετε μια πιο φυσική απόχρωση φωτός στο δωμάτιο.

Με πληροφορίες από: healthday.com