Όταν κάνετε μετάγγιση αίματος, έχει σημασία τι φύλο είναι ο δότης;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Σε ένα tweet η JK Rowling επικαλείται σχετική έρευνα, αλλά υπάρχουν προβλήματα με την μελέτη που αναφέρει.

Ένα πρόσφατο tweet της παγκοσμίως γνωστής συγγραφέα των βιβλίων “Χάρι Πότερ”, JK Rowling, αναφέρει ότι η λήψη μεταγγίσεων αίματος από δότες του αντίθετου φύλου οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα (και υψηλότερους αριθμούς θανάτων).

Και έχει ήδη δεχθεί έντονη κριτική από αρκετούς επιστήμονες και μέλη της ιατρικής κοινότητας.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι όσοι έλαβαν μεταγγίσεις αίματος από το αντίθετο φύλο είχαν χειρότερα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων θανάτων, έγραψε στο Twitter η JK Rowling, προσθέτοντας ότι “έπεσε τυχαία σε αυτό το γεγονός” καθώς έκανε σχετική έρευνα για το τελευταίο της αστυνομικό βιβλίο, “Troubled Blood”.

Ωστόσο, επιστήμονες και υπεύθυνοι επικοινωνίας της επιστήμης έχουν σημειώσει ότι υπάρχουν ζητήματα με την έρευνα της εργασίας που επικαλείται JK Rowling, με την περίληψη των ευρημάτων της και ότι οι ισχυρισμοί των βασικών σημείων της μελέτης δεν υποστηρίζονται από τα επιστημονικά στοιχεία.

Η ίδια η μελέτη σημειώνει ότι “τα ευρήματα της τρέχουσας μελέτης είναι αντίθετα με άλλες μελέτες που υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες λήπτες ανδρικού αίματος έχουν αυξημένο κίνδυνο ενδονοσοκομειακής θνησιμότητας και μελέτες που δεν υποδηλώνουν συσχέτιση μεταξύ του φύλου του δότη και της επιβίωσης των ασθενών”, προσθέτοντας ότι “είναι δύσκολο να εξηγηθεί η ασυνέπεια μεταξύ των μελετών που διερευνούν την επίδραση του φύλου του δότη στα αποτελέσματα των ληπτών”.

Η μελέτη, εκτός από μικρή, επικεντρώθηκε στις μεταγγίσεις αίματος που έγιναν σε ασθενείς σε δύο κέντρα στην Ολλανδία και σε ασθενείς σε ΜΕΘ.

“Ένας άλλος πιθανός περιορισμός της τρέχουσας μελέτης σχετίζεται με τη γενίκευση. Πολλοί ασθενείς που λάμβαναν αίμα και από τα δύο φύλα έπρεπε να αποκλειστούν προκειμένου να μελετηθεί ο αντίκτυπος του φύλου του δότη», αναγράφουν οι ίδιοι οι συγγραφείς. «Επίσης, ήταν μια μελέτη μόνο σε 2 κέντρα στην Ολλανδία. Επομένως, συνιστώνται μελλοντικές μελέτες για την επικύρωση αυτών των ευρημάτων σε άλλες τοποθεσίες και χώρες», πρόσθεσαν.

Υπήρχαν από πριν αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας στην έρευνα που επικαλέστηκε η JK Rowling

Σε απάντηση στην μελέτη, ο δρ. Henry Wood της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Λιντς και η σύμβουλος αιματολογίας στο Νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, δρ. Suzy Morton, έγραψαν ότι τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τους συγγραφείς “δεν υποστηρίζονταν καλά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και πρέπει να μην χρησιμοποιείται (σ.σ. η εν λόγω έρευνα) για την καθοδήγηση της φροντίδας των ασθενών.

Οι δυο τους σημειώνουν μια σειρά προβλημάτων, από την αναγνώριση ότι οι άνδρες ασθενείς έχουν υψηλότερη θνησιμότητα στις ΜΕΘ, αλλά δεν τη συμπεριλαμβάνουν στην ανάλυσή τους, μέχρι την επιλογή λήπτη δότη από γυναίκα σε γυναίκα ως ομάδα αναφοράς, επειδή είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα. Ομάδα αναφοράς σε μια έρευνα είναι εκείνη η ομάδα συμμετεχόντων που θεωρείται η “βάση” και με την οποία συγκρίνονται όλες οι άλλες επιμέρους ομάδες στις οποίες χωρίζονται οι συμμετέχοντες.

“Η επιλογή της ομάδας αναφοράς μετά την ανάλυση δεν είναι μεθοδολογικά σωστή και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι βρέθηκε συσχέτιση σε 1 από τα 6 πιθανά ζεύγη. Στο πλαίσιο αυτών των περιορισμών, η αναφερόμενη αναλογία πιθανοτήτων 2,43 για αυξημένη θνησιμότητα σε ΜΕΘ για άνδρες έναντι γυναικών όταν και οι δύο έλαβαν αίμα από γυναίκες δότριες είναι παραπλανητική, γράφουν οι Wood και Morton.

Σημειώνουν ότι μεγαλύτερες μελέτες με 93.726 λήπτες και 968.264 λήπτες αντίστοιχα, “δεν έδειξαν καμία συσχέτιση μεταξύ επιβίωσης και φύλου δότη”, προσθέτοντας ότι “η απουσία συσχέτισης μεταξύ θνησιμότητας και φύλου δότη/λήπτη επιβεβαιώθηκε σε μια ανάλυση 3 μεγάλων κοορτών στη Σκανδιναβία και τις ΗΠΑ επί συνολικά 1.047.382 ασθενών”.

Το αίμα επιλέγεται από τους γιατρούς για μια σειρά από χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, της ομάδας αίματος. Μερικές φορές είναι προτιμότερο για τους επαγγελματίες υγείας να χρησιμοποιούν αίμα από άνδρες ασθενείς.

“Είμαστε απίστευτα ευγνώμονες σε όλες τις γυναίκες δότριές μας, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή αίματος που σώζει ζωές σε όσους έχουν ανάγκη. Αλλά χρειαζόμαστε και πολλούς άνδρες δότες, επειδή το αίμα τους μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά τα οποία μπορεί να το παίζουν σημαντικό ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις”, δήλωσε ο διευθυντής αιμοδοσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Mike Stredder, σε μια έκκληση για αιμοδοσία από άνδρες το 2019, η οποία εξήγησε ότι το αίμα από άνδρες μπορεί να περιέχει λιγότερα αντισώματα κατά των ερυθρών και των λευκών αιμοσφαιρίων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο κατάλληλο για την εξαγωγή αιμοπεταλίων για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο.

“Είναι πιο πιθανό να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αίμα των ανδρών, για να σταματήσουμε την αιμορραγία μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση”, πρόσθεσε ο Stredder.

Εάν είστε έγκυος, εν τω μεταξύ, μπορείτε να παράγετε νέα αντισώματα ως απόκριση στο εμβρυϊκό αίμα, καθιστώντας δυσκολότερη την αντιστοίχιση του αίματός σας με τους λήπτες. Μια μελέτη που εξέτασε περισσότερες από 1 εκατομμύριο μεταγγίσεις, ωστόσο, διαπίστωσε ότι το ιστορικό εγκυμοσύνης των δοτριών ερυθρών αιμοσφαιρίων δεν είχε καμία επίδραση στη θνησιμότητα των ληπτών.

μετάγγιση αίματος

Καλό είναι οι συγγραφείς μυθιστορημάτων να μένουν στην συγγραφή μυθιστορημάτων…

Πηγή: https://www.iflscience.com

φωτό: iStock