Όταν η βαλίτσα βλάπτει σοβαρά την πλάτη! Χρήσιμες οδηγίες

  • Iatropedia
Σοβαρούς κινδύνους για την πλάτη κρύβει το βάρος της βαλίτσας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην Αμερική πριν από δυο χρόνια καταγράφηκαν 54.000 βλάβες του μυοσκελετικού συστήματος, οι οποίες οφείλονταν στις βαλίτσες που κουβαλούν στα ταξίδια τους. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιες οδηγίες δίνει ηΑμερικανική Ορθοπεδική έτσι ώστε οι ταξιδιώτες να φθάνουν χωρίς πόνους στον προορισμό τους και να γυρνούν ασφαλείς στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με την Οργάνωση που ασχολείται με την ασφάλεια των Καταναλωτών των ΗΠΑ (U.S. Consumer Product Safety Commission), κατά τη διάρκεια του 2012 καταγράφηκαν 54.000 βλάβες του μυοσκελετικού συστήματος, οι οποίες οφείλονταν στις βαλίτσες που κουβαλούν οι Αμερικανοί στα ταξίδια τους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που παρενέβει η Αμερικανική Ορθοπεδική Εταιρεία και εξέδωσε κάποιες οδηγίες έτσι ώστε οι ταξιδιώτες να φθάνουν χωρίς πόνους στον προορισμό τους ή να γυρνούν ασφαλείς στο σπίτι τους. Οι οδηγίες αυτές είναι οι ακόλουθες:

1) Οταν αγοράζετε καινούργια βαλίτσα, διαλέξτε μια ανθεκτική, όσον το δυνατόν ελαφρότερη βαλίτσα με ρόδες και εύκολα διαχειρίσιμη ανάλογα με το ύψος και το βάρος σας.

2) Μην υπερφορτώνετε μια βαλίτσα. Καλύτερα να μοιράσετε το βάρος σε δύο μικρότερες βαλίτσες, ή μία να είναι μεγαλύτερη και άλλη μικρότερη, όπως επιτρέπουν και οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες.

3) Λυγίζετε πάντα τα γόνατά σας όταν πρόκειται να σηκώσετε μια βαλίτσα. Μετά την πλησιάζετε στο σώμα σας και την σηκώνετε με τους μύες των ποδιών και των χεριών και όχι της μέσης. Μη λυγίζετε την μέση σας.

4) Προσοχή όταν προσπαθείτε να αποθηκεύσετε μια βαλίτσα στον χώρο των αποσκευών πάνω από την θέση σας στο αεροπλάνο ή το τραίνο. Αρχικά με όρθιο το κορμί μας και ίσια και τεντωμένη την πλάτη και την μέση μας ανεβάζουμε και με τα δύο χέρια την βαλίτσα στην θέση μας και μετά με τον ίδιο τρόπο τοποθετούμε την βαλίτσα στο χώρο αποσκευών με τις ρόδες προς το βάθος σηκώνοντας το σώμα μας στις ακρες τον δακτύλων μας και βλέποντας πάντα προς την βαλίστα. Δεν λυγίζουμε ούτε στρίβουμε την μέση μας.

5) Να κινείστε με ηρεμία, μην βιάζεστε όταν μεταφέρετε βαλίτσες. Καλύτερα να ζητάτε βοήθεια όταν η βαλίτσα είναι βαριά ή βρίσκεται σε δύσκολη τοποθεσία.

6) Καλύτερα θα είναι να μην μεταφέρετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα βαριές βαλίτσες όπως π.χ. σε μεγάλα αεροδρόμια. Η πιθανότητα να κάνετε κάποιο λάθος στην μεταφορά μεγαλώνει.

7) Καλύτερα να μεταφέρετε τις βαλίστες στα χέρια, παρά να τις σέρνετε πίσω σας όταν ανεβαίνετε σκάλες.

8) Ακόμη και τα σακίδια είναι επικίνδυνα όταν είναι πολύ βαριά. Προσέχετε και τα δύο λουριά του σακιδίου να είναι ισορροπημένα και του ίδιου μήκους. Μοιράστε το βάρος σε όλες τις θήκες του σακιδίου. Μην κρεμάτε το σακίδιο από το ένα ώμο διότι αυξάνει ο κίνδυνος να πάθετε μυϊκή θλάση.

Πηγή : The U.S. Centers for Disease Control and Prevention and the American Academy of Orthopaedic Surgeons December 20 2013

Αχιλλέας Γεωργιάδης

Ρευματολόγος