Ορμονική ανισορροπία: Τα συμπτώματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ορμονική ανισορροπία
Τα ορμονικά προβλήματα είναι αρκετά συνήθη, έτσι, εάν αισθάνεστε ότι αντιμετωπίζετε μια ορμονική ανισορροπία, να είστε σίγουροι ότι δεν είστε μόνοι.

Η ορμονική ανισορροπία είναι κάτι που συμβαίνει κυρίως στις γυναίκες. Υπάρχουν ορισμένες βασικές αιτίες που μπορεί να αλλάξουν την φυσική χημεία του σώματός σας. Αυτές είναι η εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη, ο εμμηνορροϊκός κύκλος, το αντισυλληπτικό χάπι, και συνήθειες στον τρόπο ζωής, όπως ο μη επαρκής ύπνος, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης.

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι προβλήματα του θυρεοειδούς ή διαβήτη, οι οποίες επηρεάζουν σαφώς και τους άνδρες.

Τα πιο συνήθη συμπτώματα από την ορμονική ανισορροπία είναι τα εξής:

Διαταραχές ύπνου: Πολλές γυναίκες βλέπουν ότι είναι δύσκολο να κοιμηθούν λίγο πριν την περίοδό τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην απότομη πτώση της ορμόνης προγεστερόνης λίγο πριν την έμμηνο ρύση. Τα επίπεδα της προγεστερόνης, πέφτουν, επίσης, μετά τον τοκετό, αλλά τότε μπορείτε να φταίει και η έλλειψη ύπνου από τις πρώτες νύχτες με το μωρό σας. Η προγεστερόνη έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, έτσι ώστε όταν μειώνονται τα επίπεδα της, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ανήσυχες και να σας προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο.

Επίμονη ακμή: Πολλές γυναίκες έχουν έξαρση της ακμής πριν την περίοδό τους και αυτό οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές. Ωστόσο, αν πάσχετε από επίμονη ακμή, τότε θα μπορούσαν να φταίνε τα ανδρογόνα (ανδρικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη). Η τεστοστερόνη διεγείρει την υπερβολική παραγωγή σμήγματος (φυσικό έλαιο της επιδερμίδας), το οποίο στη συνέχεια παγιδεύεται κάτω από το δέρμα και συγχωνεύεται με βακτηρίδια και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Αυτό οδηγεί σε φραγμένους πόρους, σπυράκια και μαύρα στίγματα. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα τεστοστερόνης σε μια γυναίκα, τόσο χειρότερη είναι η έξαρση της ακμής.

Ομίχλη εγκεφάλου: Μήπως ξεχνάτε πράγματα; Όπως το πού βάλατε το πορτοφόλι σας, ή τι ώρα είναι κάποιο ραντεβού σας; Αν ναι, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ορμονικό πρόβλημα. Αν έχετε αυξημένο στρες πρόσφατα, τότε το σώμα σας θα παράγει υψηλά επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης επηρεάζουν την ικανότητα μάθησης και μνήμης.

Πονοκέφαλοι & ημικρανίες: Καθώς οι γυναίκες εισέρχονται στη μέση ηλικία, συχνά διαπιστώνουν ότι πάσχουν από συχνούς πονοκεφάλους και ημικρανίες. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία που σχετίζονται με τον έμμηνο κύκλο. Εάν πάσχετε από πονοκεφάλους και ημικρανίες, τότε μπορεί να σας βοηθήσει να κρατάτε ένα ημερολόγιο με το πότε σας συμβαίνουν τα συμπτώματα. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να καταλάβετε αν σας συμβαίνουν τυχαία ή εάν προκύπτουν από συγκεκριμένες αιτίες.

Εξάψεις και εφίδρωση: Εάν έχετε συχνά εξάψεις, τότε αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε μια ανισορροπία στα επίπεδα των ορμονών σας. Σε γενικές γραμμές η αιτία μπορεί να είναι πάρα τα πολύ αυξημένα οιστρογόνα και η πολύ μειωμένη προγεστερόνη, ή άλλες ορμονικές ανισορροπίες στο σώμα σας που προέρχονται από τα επινεφρίδια, τις ωοθήκες, τον θυρεοειδή, το πάγκρεας, ή τον γαστρεντερικό σωλήνα.

http://www.thehealthyarchive.info/