Ορμονικά αντισυλληπτικά συνδέονται με τον καρκίνο

  • Iatropedia
Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το χάπι, το επίθεμα ή άλλα ορμονικά αντισυλληπτικά για τουλάχιστον πέντε έτη, ενδεχομένως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης όγκου στον εγκέφαλο, υποστηρίζουν Δανοί ερευνητές

Η παρατεταμένη χρήση ορμονικής αντισυλληπτικής μεθόδου για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών θεωρείται τώρα ύποπτη για τον διπλασιασμό των πιθανοτήτων εμφάνισης γλοιώματος, μιας μορφής καρκίνου του εγκεφάλου, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο British Journal of Clinical Pharmacology. Μελετώντας ενδελεχώς ιατρικά αρχεία, οι ερευνητές κατόρθωσαν να εντοπίσουν όσες γυναίκες ηλικίας 15 έως 49 ετών διεγνώσθησαν με γλοίωμα από το 2000 μέχρι το 2009 –συνολικά 317 περιπτώσεις– διαπιστώνοντας σχέση μεταξύ της διάρκειας χρήσης αντισυλληπτικής μεθόδου μόνο με προγεσταγόνο (προγεστερόνη) και ενδεχόμενης εμφάνισης του όγκου.

«Είναι σημαντικό η προφανής αυτή αύξηση να διατηρηθεί εντός πλαισίου» τονίζει ο Ντ. Γκάιστ, καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Odense και στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας. Σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου της Δανίας, μόνο 5 ανά 100.000 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας προβλέπεται να εκδηλώσουν σε ετήσια βάση την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικές μεθόδους με θηλυκές ορμόνες για την αποτροπή της ωορρηξίας.

Πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αναρωτιούνται αν είναι υγιές να παίρνουν ορμόνες. Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Επιστημονικές αποδείξεις καταδεικνύουν ότι οι ορμόνες αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνων την ώρα που άλλες μελέτες αναφέρουν πως η χρήση αντισυλληπτικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σε κάποιες ηλικιακές ομάδες. Όπως επισημαίνουν επιστήμονες, είναι περίπλοκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';