Οι υγιεινές συνήθειες προστατεύουν από την άνοια ακόμα και μετά από εγκεφαλικές αλλαγές

  • Iatropedia newsroom
Ο υγιεινός τρόπος ζωής προστατεύει από την άνοια
Η διατροφή, η άσκηση και άλλες συνήθειες μπορούν να ενισχύσουν το «γνωστικό απόθεμα» των ηλικιωμένων, διαπιστώνει η μελέτη

Ο υγιεινός τρόπος ζωής συσχετίζεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας – ακόμη και όταν φαίνεται να έχει ξεκινήσει η άνοια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology τον περασμένο μήνα.

Η έρευνα δείχνει ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να προστατεύσει τους ηλικιωμένους ενήλικες από τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και να τονώσει το «γνωστικό απόθεμά» τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Rush Memory and Aging Project, μια μακροχρόνια μελέτη που εξετάζει τον τρόπο ζωής και την υγεία των ασθενών και ανέλυσε δεδομένα από το 1997 έως το 2022.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δημογραφικά δεδομένα, τον τρόπο ζωής και μεταθανάτιες πληροφορίες για 586 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για τη διατροφή και τη γνωστική τους λειτουργία πριν πεθάνουν, καθώς και στοιχεία για τον τρόπο ζωής τους, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητά τους.

Οι ασθενείς, το 70,8% από τους οποίους ήταν γυναίκες, έζησαν κατά μέσο όρο 90,9 έτη. Οι αυτοψίες του εγκεφάλου τους εξετάστηκαν για φυσικά σημεία που σχετίζονται με άνοια, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης πλακών αμυλοειδούς, οι οποίες διαταράσσουν τη λειτουργία των κυττάρων στον εγκέφαλο και σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Άνοια: Οι παράγοντες που φαίνεται να βοηθούν σε καλύτερη έκβαση

Μεταξύ όλων των ασθενών, οι υψηλότερες βαθμολογίες σε πέντε τομείς που συνδέονται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής -διατροφή, γνωστική δραστηριότητα στο τέλος της ζωής τους, σωματική δραστηριότητα, διακοπή του καπνίσματος και χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ- συσχετίστηκαν με καλύτερη γνωστική λειτουργία πριν από τον θάνατό τους. Η συσχέτιση ίσχυε ακόμη και όταν οι αυτοψίες έδειξαν σημάδια εγκεφαλικών αλλαγών που συνάδουν με άνοια.

Ακόμη και μόλις μία μονάδα παραπάνω στον υγιεινό τρόπο ζωής συνδέθηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Η ανάλυση δείχνει ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα μπορούσε να ενισχύσει το «γνωστικό απόθεμα» των ανθρώπων, γράφουν οι ερευνητές, επιτρέποντας στους ασθενείς να διατηρήσουν την οξύνοιά τους παρά τις αλλαγές στον εγκέφαλό τους.

Παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η δίαιτα και η διατροφή μπορεί να προστατεύουν τον εγκέφαλο από φλεγμονές και οξειδωτικό στρες, γράφουν οι ερευνητές.

Η ανάλυση είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για την αντιμετώπιση ερωτημάτων σχετικά με το πώς συνδέεται ο τρόπος ζωής με αλλαγές στον εγκέφαλο και τη γνωστική ικανότητα, επισημαίνουν οι ερευνητές σε σχετικό άρθρο στο JAMA Neurology, οι οποίοι προτείνουν, παράλληλα με τα φάρμακα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οι γιατροί να δίνουν οδηγίες στους ασθενείς και για τον τρόπο ζωής τους.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λίπος στο συκώτι: Τι πρέπει να ξέρουμε για το πρώτο φάρμακο για τη νόσο

Άνοια σε νεαρή ηλικία: 5 βήματα για να προφυλαχθείτε

Λίπος στο συκώτι: Τι πρέπει να ξέρουμε για το πρώτο φάρμακο για τη νόσο