Οι θάνατοι από την ακραία ζέστη θα τετραπλασιασθούν τις επόμενες δεκαετίες

  • Ρούλα Τσουλέα
ζέστη
Δυσοίωνες προβλέψεις από 100 επιστήμονες που υπογράφουν νέα, παγκόσμια έκθεση για την κλιματική αλλαγή.

Τα νοσήματα και οι θάνατοι από την ακραία ζέστη θα αυξάνονται, καθώς θα αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη. Και αν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις, έως τα μέσα του αιώνα μας οι ετήσιοι θάνατοι θα έχουν σχεδόν τετραπλασιασθεί, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Αυτό θα συμβεί εάν έως τότε αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου η μέση θερμοκρασία του πλανήτη, έναντι των επιπέδων που είχε πριν την βιομηχανική επανάσταση. Ήδη όμως έχει αυξηθεί κατά 1,1 βαθμό Κελσίου, επομένως δεν απέχουμε πολύ από την καταστροφή.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το 2022 ο πλανήτης μας πέρασε σχεδόν 86 ημέρες με απειλητικά υψηλές θερμοκρασίες. Μόνο στην Ευρώπη, προγενέστερη μελέτη είχε υπολογίσει ότι το καλοκαίρι του 2022 πέθαναν 61.000 άνθρωποι λόγω της ζέστης. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν και 2.700 Έλληνες.

Τα νέα ευρήματα συγκέντρωσαν περισσότεροι από 100 ειδικοί από 52 διαφορετικά ερευνητικά κέντρα και υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονται επιστήμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Διαβάστε ακόμα Σοκ από νέα έρευνα: 2.700 νεκροί το καλοκαίρι του 2022 στην Ελλάδα από την ζέστη!

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η πιο ευάλωτη στη ζέστη πληθυσμιακή ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι. Οι θάνατοι εξαιτίας της στα άτομα άνω των 65 ετών αυξήθηκαν κατά 47% την τελευταία δεκαετία, έναντι των θανάτων την περίοδο 1991-2000.

Πληρώνουμε βαρύ τίμημα

Συνολικά οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι οι θάνατοι από τη ζέστη θα αυξηθούν κατά 3,7 φορές έως το 2050, εάν η αύξηση της θερμοκρασίας φθάσει στους 2 βαθμούς.

Οι επιστήμονες δημοσιεύουν την σχετική έκθεση στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Όπως αναφέρουν, οι επιπτώσεις από τη ζέστη δεν τελειώνουν με τους αυξημένους θανάτους.

Το 2022, π.χ., χάθηκαν 490 δισεκατομμύρια εργατοώρες εξαιτίας της. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά σχεδόν 42% έναντι του αντίστοιχου της περιόδου 1991-2000. Επιπλέον, όσο αυξάνονται οι καύσωνα, αυξάνεται και η επισιτιστική ανασφάλεια. Υπολογίζεται ότι έως τα μέσα του αιώνα μας θα πλήττονται από αυτήν ακόμα 525 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει για τις υγειονομικές επιπτώσεις που έχει η ακραία ζέστη είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά αυτές θα συζητηθούν στην ετήσια σύνοδο των Ηνωμένων Εθνικών για την κλιματική αλλαγή (COP28). Η σύνοδος θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι στα τέλη Νοεμβρίου.

Φωτογραφία: iStock