Οι ψηλοί έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνο
Οι ψηλοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, επειδή έχουν περισσότερα κύτταρα στο σώμα τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο κίνδυνος ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο αυξάνεται κατά 10% για κάθε 10 εκατοστά που υπερβαίνει το μέσο ύψος, σύμφωνα με την μελέτη, επειδή έχει περισσότερα κύτταρα που θα μπορούσαν να μεταλλαχθούν και να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Το μέσο ύψος καθορίστηκε στην μελέτη ως 1,62μ για τις γυναίκες και 1,75μ για τους άνδρες.

Τα ευρήματα ταιριάζουν με προηγούμενη έρευνα, η οποία έχει επίσης συνδέσει το ύψος ενός ατόμου με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ενός φάσματος προβλημάτων υγείας, όπως η θρόμβωση στο αίμα, τα καρδιακά προβλήματα και ο διαβήτης.

Πώς έγινε η έρευνα

Ο Leonard Nunney, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Riverside, ανέλυσε προηγούμενες έρευνες για άτομα που είχαν προσβληθεί από καρκίνο. Η κάθε μία από αυτές περιλάμβανε περισσότερες από 10.000 περιπτώσεις τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Εξέτασε την πιθανότητα ότι η αυξημένη πιθανότητα καρκίνου σε άτομα μεγαλύτερου ύψους από τον μέσο όρο οφειλόταν στον αριθμό των κυττάρων στο σώμα τους, λαμβάνοντας υπόψιν και τις όποιες πιθανές ορμονικές διαφορές στους ψηλότερους ανθρώπους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο ρυθμό κυτταρικής διαίρεσης.

Η έρευνα κατέδειξε μια σύνδεση μεταξύ του συνολικού αριθμού κυττάρων ενός ατόμου και της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου σε 18 από τους 23 καρκίνους που εξετάστηκαν, σύμφωνα με την μελέτη.

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι η αύξηση του κινδύνου είναι μεγαλύτερη για τις γυναίκες, καθώς οι πιο ψηλές γυναίκες και τους πιο ψηλούς άνδρες είναι κατά 12% και 9% αντίστοιχα πιο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο.

Αυτά τα ευρήματα ταιριάζουν με τα προβλεπόμενα ποσοστά του Nunney, ο οποίος χρησιμοποιώντας τα μοντέλα του, βρήκε αυτά τα ποσοστά σε 13% για τις γυναίκες και 11% για τους άνδρες.

Ο καρκίνος του εντέρου και του νεφρού και το λέμφωμα ήταν μεταξύ των τύπων καρκίνου για τους οποίους αυτή η συσχέτιση με το ύψος ήταν ισχυρότερη.

Τι λένε οι ερευνητές

«Γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του κινδύνου για καρκίνο και του ύψους. Όσο πιο ψηλός είναι κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για καρκίνο», δήλωσε στο CNN η Georgina Hill από τον οργανισμό Cancer Research UK, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, και πρόσθεσε:

«Αυτό για το οποίο δεν ήμασταν σίγουροι είναι το γιατί. Είναι επειδή απλά ένα πιο ψηλό άτομο έχει περισσότερα κύτταρα στο σώμα του, ή επειδή υπάρχει κάποιος έμμεσος δεσμός, όπως κάτι που έχει να κάνει με τη διατροφή και την παιδική ηλικία;».

Είπε, επίσης, ότι η εν λόγω μελέτη παρέχει βάσιμα στοιχεία της θεωρίας του «άμεσου αποτελέσματος», δηλαδή ότι ο συνολικός αριθμός των κυττάρων πράγματι προκαλεί αυτήν τη σύνδεση.

«Η μεθοδολογία είναι καλή. Πήραν δεδομένα από μεγάλες μελέτες, κάτι που είναι σημαντικό και εξέτασαν πολλές διαφορετικές κατηγορίες καρκίνου».

Ωστόσο, σημείωσε ότι η αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου είναι μικρή σε σύγκριση με τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής.

«Είναι μόνο ένας ελαφρώς υψηλότερος κίνδυνος. Υπάρχουν πιο σημαντικές δράσεις που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να επιφέρουν θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως το να σταματήσουν το κάπνισμα και να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος», ανέφερε.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://edition.cnn.com