Οι μισοί άνδρες όλων των ηλικιών έχουν ακράτεια ούρων, αλλά την κρύβουν

  • Ρούλα Τσουλέα
ακράτεια
Τα κοινωνικά ταμπού δεν τους επιτρέπουν να μιλήσουν ανοικτά γι' αυτήν και να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες έχουν βιώσει ή εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από ακράτεια ούρων, αλλά το θέμα θεωρείται ταμπού και έτσι δεν μιλούν ποτέ γι’ αυτήν, αναφέρει ο βρετανικός οργανισμός Prostate Cancer UK.

Ο αριθμός αυτός είναι πολύ υψηλότερος από εκείνον που ήταν έως σήμερα γνωστός. Επιπλέον, δεν αφορά μόνον μεσήλικες και ηλικιωμένους με προβλήματα προστάτη, αλλά ακόμα και νεαρούς ενήλικες.

Στη σχετική δημοσκόπηση συμμετείχαν σχεδόν 5.000 εθελοντές. Πιο αναλυτικά ήσαν:

  • 2.024 άτομα αντιπροσωπευτικά του γενικού πληθυσμού
  • 2.026 άνδρες
  • 504 άνδρες με διαγνωσμένη ακράτεια ούρων
  • 251 σύντροφοι των ασθενών

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 22 Δεκεμβρίου 2022 και 3 Ιανουαρίου 2023. Το 51% των ανδρών είπαν ότι είχαν/έχουν κάποιου βαθμού ακράτεια ούρων. Ο ένας στους πέντε από τους πάσχοντες είχαν ηλικία 18-25 ετών.

Οι πιθανές αιτίες

Η ακράτεια ούρων στους άνδρες συνήθως σχετίζεται με προβλήματα στον προστάτη αδένα. Στους νέους συνήθως σχετίζεται με την φλεγμονή του προστάτη αδένα (προστατίτιδα). Στις μεγαλύτερες ηλικίες πιο συχνή αιτία είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.

Στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη, εξ άλλου, είναι συνηθισμένη μετά την ριζική προστατεκτομή – την εγχείρηση που γίνεται για την αντιμετώπισή του. Σχεδόν όλοι οι άνδρες που υποβάλλονται σε ριζική προστατεκτομή την εκδηλώνουν για μερικούς μήνες μετά την επέμβαση. Ωστόσο ποσοστό 6-8% των ανδρών αυτών, αναπτύσσουν μακροχρόνιο πρόβλημα.

Τα είδη

Η ακράτεια που παρουσιάζουν συνήθως οι ασθενείς είναι ακράτεια κατά την προσπάθεια, ακράτεια επιτακτικού τύπου ή μεικτή (συνδυασμός των δύο).

Η ακράτεια από προσπάθεια χαρακτηρίζεται από διαφυγή ούρων όταν ασκείται πίεση στην ουροδόχο κύστη:

  • Λόγω του βήχα
  • Με το φτάρνισμα
  • Με το γέλιο
  • Με την σωματική άσκηση
  • Με την άρση βάρους

Η ακράτεια επιτακτικού τύπου είναι η ξαφνική και έντονη ανάγκη για ούρηση, που ακολουθείται από διαφυγή ούρων. Ο ασθενής μπορεί να νιώθει την ανάγκη να ουρεί συχνά, ακόμη και στην διάρκεια της νύχτας.

Άγνοια και στεναχώρια

Η νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη άγνοια των ανδρών για το θέμα. Λιγότερο από το ένα τρίτο ήξεραν ότι η εγχείρηση για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να προκαλέσει ακούσια διαφυγή ούρων. Το 60% νόμιζαν ότι αφορά κυρίως τις γυναίκες και δεν ήξεραν ότι είναι συνηθισμένη στους άνδρες.

Από τους άνδρες που είπαν ότι έχουν ακράτεια, σχεδόν οι οκτώ στους δέκα (το 78%) είπαν ότι νιώθουν άγχος όταν πρέπει να βγουν από το σπίτι τους. Το ένα τρίτο, δε, είπαν ότι το πρόβλημά τους είναι που θα πετάξουν τα επιθέματα ακράτειας που φορούν κρυφά, εάν παραστεί ανάγκη.

Επιπλέον, το 28% είπαν ότι η όλη κατάσταση τους έχει δημιουργήσει συμπτώματα κατάθλιψης, λόγω της επιβάρυνσης στην καθημερινότητά τους. Το ποσοστό αυτό έφτασε στο 100% στους πάσχοντες νέους κάτω των 25 ετών.

«Η ακράτεια ούρων προσβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες. Η έρευνά μας όμως αποκαλύπτει θλιβερή έλλειψη ενημέρωσης, κατανόησης και συζήτησης γι’ αυτήν», δήλωσε ο κ. Nick Ridgman, διευθυντής Ενημέρωσης για την Υγεία του Prostate Cancer UK.

Φωτογραφία: iStock