Μαστογραφία: Οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται για την πυκνότητα των μαστών τους, λέει το FDA

  • Ρούλα Τσουλέα
μαστογραφία
Με αναθεώρηση των κανονισμών του θεσπίζει την υποχρεωτική ενημέρωση των γυναικών που κάνουν μαστογραφία.

Σε αναθεώρηση των κανονισμών που έχει θεσπίσει για τη μαστογραφία προχώρησε η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ, ούτως ώστε να είναι πλέον υποχρεωτικό, μεταξύ άλλων, να ενημερώνονται οι γυναίκες για την πυκνότητα των μαστών τους.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), η αλλαγή αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, διότι η πυκνότητα των μαστών επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου.

Σχεδόν οι μισές γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών έχουν πυκνό μαστικό ιστό, αναφέρει. Με τον όρο αυτό περιγράφεται η εμφάνιση των μαστών στη μαστογραφία.

Ο πυκνός μαστικός ιστός μπορεί να δυσχεράνει την ανίχνευση ενός καρκίνου στη μαστογραφία. Επιπλέον, οι πυκνοί μαστοί έχουν αναγνωριστεί και ως παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Οι αναθεωρημένοι κανονισμοί που ανακοινώθηκαν χθες εξηγούν με ποιον τρόπο η πυκνότητα των μαστών μπορεί να επηρεάσει την ακρίβεια της εξέτασης με μαστογραφία. Συνιστούν επίσης στις γυναίκες με πυκνούς μαστού να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τον κίνδυνο καρκίνου που διατρέχουν.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), περίπου μία στις οκτώ γυναίκες εκδηλώνουν καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η μαστογραφία εξακολουθεί να αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Οι νέοι κανονισμοί απαιτείται να έχουν εφαρμοστεί εντός 18 μηνών, τονίζει η FDA.

Τέσσερα επίπεδα πυκνότητας

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η πυκνότητα των μαστών διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος του στήθους, ούτε με το σχήμα του ή την αίσθηση κατά το άγγιγμα.

Ο μοναδικός τρόπος για να γνωρίζει μία γυναίκα εάν έχει πυκνούς μαστούς είναι να κάνει μαστογραφία. Η εξέταση μπορεί επίσης να δείξει πόσο πυκνοί είναι οι μαστοί της. Δεν είναι δυνατό να το καταλάβει μόνη της η γυναίκα, κάνοντας, λ.χ., αυτοψηλάφηση.

Οι πυκνοί μαστοί δυσχεραίνουν τη διάγνωση του καρκίνου, επειδή μπορεί να «κρύψουν» τους πολύ μικρούς όγκους στη μαστογραφία.

Στην εξέταση, η πυκνότητα των μαστών ταξινομείται σε τέσσερα επίπεδα (ονομάζονται A, B, C και D), από «σχεδόν εξ ολοκλήρου λιπώδης ιστός» (επίπεδο Α) έως «εξαιρετικά πυκνός μαστός» (επίπεδο D).

Από τις γυναίκες με επίπεδο πυκνότητας D, το 10% είναι υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Όσες βρίσκονται στο επίπεδο C διατρέχουν «μέτριο κίνδυνο» καρκίνου, βάσει μόνον της πυκνότητας των μαστών.

Οι νέοι κανονισμοί απαιτούν να ενημερώνονται εάν έχουν πυκνούς μαστούς όλες οι γυναίκες μετά τη μαστογραφία. Τα επίπεδα Α και Β θα είναι «όχι πυκνοί μαστοί». Τα επίπεδα C και D θα είναι «πυκνοί μαστοί».

Φωτογραφία: iStock