Οι gamers κινδυνεύουν από μόνιμη βλάβη της ακοής τους, προειδοποιούν οι γιατροί

  • Ρούλα Τσουλέα
ακοή
Τι έδειξε η συνδυασμένη ανάλυση 14 μελετών με 50.000 συμμετέχοντες. Πόσες ώρες μπορούν να παίζουν με ασφάλεια.

Αν είστε λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, προσέξτε πόσο δυνατά βάζετε τον ήχο. Μια νέα, μεγάλη ανάλυση αποκαλύπτει ότι οι gamers συχνά εκτίθενται σε ήχους κοντά ή πάνω από τα όρια ασφαλείας. Όταν όμως αυτό συμβαίνει επί αρκετή ώρα, προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στην ακοή.

Στην πραγματικότητα ακόμα και λίγες ώρες παιχνίδι την εβδομάδα είναι αρκετές για να προκληθεί μόνιμη βαρηκοΐα και βουητό στα αυτιά, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Στην ανάλυση εξετάστηκαν συνδυαστικά τα ευρήματα ερευνών που διεξήχθησαν σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία. Συνολικώς είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 50.000 εθελοντές.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν βλάβη στην ακοή είχαν οι gamers που εκτίθεντο σε παλμικούς ήχους, όπως αυτοί από πυροβολισμούς.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Public Health. Τη μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.

Κατά μέσον όρο οι gamers όλων των ηλικιών αφιέρωναν 3 ώρες την εβδομάδα στο παιχνίδι. Ωστόσο οι ήχοι στους οποίους εκτίθεντο όσοι έπαιζαν με ακουστικά κατά μέσον όρο βρίσκονταν πολύ κοντά στα ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα.

Ο «μέσος όρος» σημαίνει πως οι μισοί gamers είχαν τα ακουστικά τους σε ήχους πιο δυνατούς απ’ ό,τι θεωρείται το μέγιστο όριο ασφαλείας.

Ποια είναι τα όρια ασφαλείας

Σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες, για να μην υποστεί βλάβη η ακοή δεν πρέπει να εκθέτουμε τα αυτιά μας σε ήχους πάνω από 83 ντεσιμπέλ (db) για συνολικώς 20 ώρες την εβδομάδα.

Όταν ο ήχος είναι 86 db, το χρονικό διάστημα ασφαλούς έκθεσης περιορίζεται σε 10 ώρες την εβδομάδα. Και όταν φτάνει στα 98 db, μειώνεται σε μόλις 38 λεπτά την εβδομάδα.

Αυτά ισχύουν για τους ενήλικες. Για τα παιδιά, το όριο της έκθεσης στον ήχο είναι τα 75 db για 40 ώρες την εβδομάδα. Γίνεται 6,5 ώρες την εβδομάδα όταν ο ήχος είναι 83 db και μόλις 12 λεπτά την εβδομάδα για ήχους 98 db.

Ωστόσο τα βιντεοπαιχνίδια συχνά έχουν ήχους που υπερβαίνουν αυτά τα όρια. Για να καταλάβει κανείς πόσο δυνατά είναι, αρκεί να αναλογιστεί ότι η μεγάλη κίνηση στον δρόμο παράγει ήχο 88 db. Ή ότι το κομπρεσέρ παράγει ήχο 91 db.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «το gaming είναι συχνή αιτία μη ασφαλούς έκθεσης σε δυνατούς ήχους. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί παίκτες κινδυνεύουν να υποστούν μόνιμη βλάβη στην ακοή τους, όπως βαρηκοΐα και βουητό στα αυτιά», τονίζουν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock