Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα εκπληκτικό πρόσθετο όφελος του αντιγριπικού εμβολίου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αντιγριπικό εμβόλιο
Μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Κάλγκαρι δείχνει ότι το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε ενήλικες, ακόμα κι αν δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό. Διεξήγαγαν μελέτη εξετάζοντας τα αρχεία υγείας περισσότερων από 4 εκατομμυρίων ατόμων σε μια περίοδο εννέα ετών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης πρέπει να συνιστάται ανεπιφύλακτα σε όλους, παρόμοια με τον τρόπο που συνιστάται ήδη σε άτομα με καρδιακή νόσο.

“Το εμβόλιο της γρίπης είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και νοσηλείας για άτομα με καρδιακή νόσο. Θέλαμε να μάθουμε εάν το αντιγριπικό εμβόλιο έχει τις ίδιες προστατευτικές ιδιότητες και για όσους κινδυνεύουν από εγκεφαλικό”, λέει ο δρ. Michael Hill, ερευνητής στο Cumming School of Medicine (CSM) και κύριος ερευνητής στη μελέτη. “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι χαμηλότερος μεταξύ των ατόμων που έχουν κάνει πρόσφατα εμβόλιο γρίπης. Αυτό ίσχυε για όλους τους ενήλικες, όχι μόνο για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού”.

Τα δεδομένα για την μελέτη ελήφθησαν από το Πρόγραμμα Ασφάλισης Υγείας της Αλμπέρτα. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η χρήση αντιπηκτικών και παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων παθήσεων υγείας στην ανάλυσή τους.

“Διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώθηκε σημαντικά τους έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, λέει η δρ. Jessalyn Holodinsky, μεταδιδακτορική υπότροφος στο CSM και πρώτη συγγραφέας της μελέτης. “Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο ευρύς εμβολιασμός κατά της γρίπης στην κοινότητα μπορεί να είναι μια βιώσιμη στρατηγική δημόσιας υγείας για την πρόληψη του εγκεφαλικού.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Lancet Public Health. Οι ερευνητές λένε ότι δύο δυνατά σημεία αυτής της μελέτης είναι ότι χρησιμοποίησε δεδομένα από έναν ολόκληρο πληθυσμό για μια περίοδο 10 εποχών γρίπης και ότι πραγματοποιήθηκε σε μια επαρχία με ένα ενιαίο καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Ο δρ. Hill λέει ότι το γενικευμένο όφελος του αντιγριπικού εμβολιασμού για την πρόληψη του εγκεφαλικού είναι ένα νέο εύρημα που ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε περισσότερη έρευνα σχετικά με τους έμμεσους προστατευτικούς παράγοντες τόσο του αντιγριπικού, όσο και άλλων εμβολίων:

“Γνωρίζουμε ότι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συχνά προηγούνται των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών. Η πρόληψη ή η μείωση της σοβαρότητας της γρίπης παρέχει έναν προστατευτικό παράγοντα, ιδιαίτερα για το εγκεφαλικό. Η προστατευτική σύνδεση ήταν πολύ ισχυρή. Είδαμε ότι ωφελούσε τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και ότι υπήρχε σαφής μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού με την αύξηση της ηλικίας για όσους έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο”.

Πηγή: https://scitechdaily.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μειωμένος ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ για όσους ηλικιωμένους έχουν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο

Αντιγριπικό εμβόλιο: Μύθοι και αλήθειες για το εμβόλιο και την εποχική γρίπη