Οι έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας επηρεάζουν αρνητικά την υγεία

  • Iatropedia newsroom
θερμοκρασία
Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μπορούν να επιδεινώσουν προβλήματα υγείας των ανθρώπων, ειδικά μεταξύ εκείνων με υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις.

Οι καιρικές αλλαγές μπερδεύουν τα φυτά και τα ζώα, διαταράσσουν την ισορροπία των ευαίσθητων οικολογικών συστημάτων και μπορούν να επιδεινώσουν προβλήματα υγείας του ανθρώπου, ειδικά μεταξύ εκείνων με υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, αναφέρουν οι ειδικοί.

Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επιδεινώσουν τις αλλεργίες, να προκαλέσουν λοιμώξεις και να επιδεινώσουν άλλες πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις, προσθέτουν.

«Αυτό το «τράνταγμα» στον οργανισμό μπορεί να αναδείξει κάθε είδους προβλήματα», δήλωσε ο Dr. Aaron Bernstein, προσωρινός διευθυντής του Κέντρου για το Κλίμα, την Υγεία και το Παγκόσμιο Περιβάλλον στο Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα να εγκλιματίζεται στην αλλαγή της θερμοκρασίας, «αλλά δεν μπορεί να το κάνει μέσα σε διάστημα λίγων ωρών», ανέφερε. «Χρειάζονται πολλές ημέρες – έως και δύο εβδομάδες – για να εγκλιματιστείτε».

Ο Dr. Gaurab Basu, συνδιευθυντής του Center for Health Equity Education & Advocacy στο Cambridge Health Alliance, συμφώνησε: «Το σώμα μας έχει μια ευαίσθητη ισορροπία και εργάζεται σκληρά για να διατηρήσει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία», εξήγησε.

Οι ξαφνικές αλλαγές του καιρού μας καθιστούν ευάλωτους στη μόλυνση

Οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας μπορεί να επηρεάσουν τη μύτη, καθιστώντας κάποιον πιο ευάλωτο σε βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις. Η χαμηλότερη υγρασία, για παράδειγμα, μπορεί να κάνει τη μύτη να στεγνώσει.

Μπορούν επίσης (οι ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας) να προκαλέσουν συμπτώματα σε όσους έχουν αλλεργίες – ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που πάσχουν από μη αλλεργική ρινίτιδα ή συμπτώματα αλλεργίας χωρίς προσδιορισμένη αιτία.

«Η μύτη αποτελείται κυρίως από αιμοφόρα αγγεία, τα οποία συστέλλονται όταν κάνει κρύο και διαστέλλονται με υψηλότερες θερμοκρασίες και περισσότερη υγρασία», δήλωσε. «Όταν ο καιρός κάνει ακραίες διακυμάνσεις σε ένα 24ωρο, μπορείτε να μεταβείτε από μια καταρροή σε στεγνή μύτη πολύ γρήγορα».

θερμοκρασίας

Οι υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας

«Αυτές οι ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία μπορεί επίσης να είναι επιβλαβείς για την καρδιά. Η θερμότητα προκαλεί στρες στο σώμα και οι ορμόνες του στρες μπορούν να καταπονήσουν την καρδιά», είπε ο Dr. Bernstein.

«Το κρύο μπορεί να προκαλέσει υποθερμία και να οδηγήσει σε πήξη αίματος, που μπορεί να επιφέρει θρόμβους, οδηγώντας σε εγκεφαλικά, καρδιακά επεισόδια και θρόμβους στα άκρα», δήλωσε.

«Οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτά τα ξαφνικά άλματα εξαρτώνται εν μέρει από τη θερμοκρασία της προηγούμενης ημέρας», ανέφερε ο Dr. Bernstein.

Η επίδραση στο σώμα μας εξαρτάται από το είδος της αλλαγής της θερμοκρασίας. Η απόκριση του σώματος είναι ισχυρότερη όταν μετακινούμαστε από ψυχρότερες σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να φορούν χειμερινά ρούχα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση.

«Όλα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση των θανάτων όταν υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή», υποστήριξε.

Οι καιρικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία και πόνο στις αρθρώσεις

Μελέτες  δείχνουν επίσης ότι οι καιρικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία και πιθανώς άλλους τύπους πονοκεφάλων.

«Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς Κελσίου συσχετίστηκε με 1% αύξηση του κινδύνου επισκέψεων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για ημικρανία», δήλωσε η Dr. Elizabeth Loder, καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Μπορεί επίσης να υπάρχει κάποια αλήθεια για όσους επιμένουν ότι οι αρθρώσεις τους «γνωρίζουν» τις επικείμενες αλλαγές του καιρού», δήλωσε ο Dr. Nicholas DiNubile, ορθοπεδικός χειρουργός στη Φιλαδέλφεια και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε αρθρίτιδα. Οι αρθρώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως βαρόμετρα που ανιχνεύουν ιδιαίτερα τη γρήγορη αλλαγή στη βαρομετρική πίεση», εξήγησε.

«Έτσι, ορισμένα άτομα, ειδικά αυτά με αρθρίτιδα, θα υποφέρουν περισσότερο με ορισμένες καιρικές αλλαγές και καταιγίδες».

Με την πιθανότητα τέτοιων ξαφνικών «ταλαντώσεων» να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, ο Dr. Bernstein πιστεύει ότι οι άνθρωποι – ιδιαίτερα εκείνοι με χρόνιες ιατρικές παθήσεις – θα πρέπει να προσέχουν τους πιθανούς κινδύνους τους και να προστατεύονται όταν συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα.

Φωτογραφίες: istock