Οδοντικό νήμα: Τελικά πόσο χρήσιμο είναι;

  • Iatropedia newsroom
Οδοντικό νήμα
Η χρήση οδοντικού νήματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσοσμίας, καθώς και στη διαχείριση της πλάκας

Εφευρέθηκε σχεδόν πριν από 200 χρόνια, αλλά το οδοντικό νήμα δεν έφτασε ποτέ να χρησιμοποιείται, όπως η οδοντόβουρτσα, δύο φορές την ημέρα. Επιπλέον, πριν από μερικά χρόνια, μία μελέτη αξιοπρεπούς μεγέθους υποστήριξε ότι, τελικά, μπορεί να μη αξίζει και τόσο τον κόπο.

Παρ’ όλα αυτά, το βρετανικό εθνική σύστημα υγείας, το NHS, δεν άλλαξε τις συστάσεις για τη χρήση του και οι ειδικοί της στοματικής υγείας επιμένουν, πιο πολύ από ποτέ, ότι είναι απαραίτητο για τη σωστή υγιεινή μας. Τι ισχύει λοιπόν;

Τι ανέφερε η μελέτη που αμφισβητούσε τη χρησιμότητα του οδοντικού νήματος

Το 2016 το Associated Press δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο υποστήριζε ότι τα στοιχεία που υπήρχαν για τη χρησιμότητα του οδοντικού νήματος ήταν «αδύναμα, πολύ αναξιόπιστα» και από μέτρια έως πολύ μεροληπτικά. Το ρεπορτάζ εκείνη την εποχή αναφερόταν, επίσης, σε μια άλλη ανασκόπηση μελετών από το 2015, υποστηρίζοντας ότι έδειχνε «πολύ ασυνεπή/αδύναμα στοιχεία» για τη χρήση του οδοντικού νήματος.

Ωστόσο, πριν πετάξετε το νήμα, αξίζει να λάβετε υπόψη κάποιες σημαντικές παραμέτρους.

Πρώτον, αυτή η συχνά αναφερόμενη μελέτη του 2015 επικεντρώθηκε στην περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή μορφή ουλίτιδας που συγκαταλέγεται στις κύριες αιτίες απώλειας δοντιών στους ενήλικες και όχι στην αποτελεσματικότητα του οδοντικού νήματος ευρύτερα (η ουλίτιδα, με την οποία επίσης ασχολείται η μελέτη, είναι λιγότερο σοβαρή, αλλά μπορεί να εξελιχθεί).

Γενικότερα, είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθούν καλές μακροχρόνιες μελέτες σχετικά με το οδοντικό νήμα, επειδή πολλοί άνθρωποι θα πουν ψέματα για τη συμπεριφορά τους σε θέματα υγείας. Δύσκολα θα πουν την αλήθεια, επί παραδείγματι, για το πόσο πίνουν, πόσο συχνά ασκούνται ή πώς φροντίζουν τα δόντια τους.

Μακροπρόθεσμα, είναι επίσης δύσκολο να διασφαλιστεί ότι τα υποκείμενα της δοκιμής χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα για αρκετό καιρό ή αν το χρησιμοποιούν με τη σωστή τεχνική, ακόμα κι αν πιστεύουν ότι τα κάνουν όλα σωστά. Και σε μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έμαθαν και χρησιμοποιούσαν σταθερά τη σωστή τεχνική για τη χρήση του οδοντικού νήματος εμφάνισαν σημαντική μείωση στην αιμορραγία των ούλων σε σύγκριση με άτομα που απλώς συνέχιζαν με τον δικό τους τρόπο. Καθώς η αιμορραγία των ούλων μπορεί να αποτελεί πρώιμο δείκτη για την εμφάνιση ουλίτιδας, αυτό είναι ένα αρκετά σημαντικό εύρημα.

«Αν δεν χρησιμοποιείτε ποτέ οδοντικό νήμα, χάνετε ένα κρίσιμο κομμάτι της στοματικής υγιεινής», λέει ο Δρ Thomas Servos, της οδοντιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον. «Το οδοντικό νήμα βοηθά στην απομάκρυνση της πλάκας και των υπολειμμάτων τροφής από τα μεσοδόντια διαστήματα και τα σημεία που η οδοντόβουρτσά σας μπορεί να μην φτάνει αποτελεσματικά», εξηγεί.

Αυτό σημαίνει ότι η χρήση οδοντικού νήματος μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση ή την πρόληψη της δυσοσμίας, καθώς και στη διαχείριση της πλάκας που συσσωρεύεται στα δόντια που, διαφορετικά, μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από επαγγελματία όταν μετατραπεί σε πέτρα.

Υπάρχουν επίσης (περιορισμένες) ενδείξεις ότι η χρήση οδοντικού νήματος μπορεί να βελτιώσει το στοματικό σας μικροβίωμα, με αποτέλεσμα το στόμα σας να είναι συνολικά πιο υγιές.

«Υπάρχουν πολλές επιλογές για αυτό που ονομάζουμε μεσοδόντια φροντίδα, όπως ταινίες, ειδικές οδοντογλυφίδες και βουρτσάκια, και η επιλογή που θα κάνετε μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα, την άνεση και την ευκολία χρήσης, επομένως είναι σημαντικό να βρει κανείς τον κατάλληλο τύπο για τη δική του οδοντοστοιχία», λέει ο Δρ Servos.

«Η χρήση της κατάλληλης τεχνικής διασφαλίζει ότι αφαιρείτε αποτελεσματικά τα υπολείμματα χωρίς να προκαλείτε ζημιά στα ούλα σας», προσθέτει.

«Χρησιμοποιήστε απαλές κινήσεις μπρος-πίσω και προσπαθήστε να μην κάνετε πολύ απότομες κινήσεις, κάτι που μπορεί να βλάψει τα ούλα σας. Φροντίστε να καθαρίζετε και τις δύο πλευρές κάθε δοντιού. Εάν μέχρι τώρα δεν χρησιμοποιούσατε τακτικά νήμα, τα ούλα σας μπορεί να αιμορραγούν στην αρχή λόγω φλεγμονής ή ουλίτιδας. Ωστόσο, η συνεχής χρήση οδοντικού νήματος θα βελτιώσει, λογικά, την υγεία των ούλων και θα μειώσει την αιμορραγία», λέει.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα – η συνέπεια έχει μεγαλύτερη σημασία από τη συχνότητα, επομένως σκεφτείτε να το συνδυάσετε με μια άλλη τακτική καθημερινή δραστηριότητα, όπως το πρωινό σας ντους ή το βραδινό σας e-book. Και ναι, οι οδοντίατροι μπορούν πραγματικά να δουν αν το κάνετε ή όχι. Μην αρχίσετε, λοιπόν, τα ψέματα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

5 τρόποι για να προστατευθείτε από τη δυσκοιλιότητα στις γιορτές

Πνευμονία από μυκόπλασμα: Δύο SOS συμπτώματα που δείχνουν ότι το παιδί μπορεί να έχει προσβληθεί

Στρες: Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά