Ο πόλεμος των κορονοϊών: Η COVID-19 αντεπιτίθεται από Ανατολή (Κίνα) και Δύση (ΗΠΑ)

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
COVID-19
Πέρα από τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στην Κίνα, όπου η COVID-19 δείχνει να εξαπλώνεται εκ νέου, οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη έχουν το βλέμμα στραμμένο και προς την άλλη πλευρά, τις ΗΠΑ, όπου ένα νέο υποστέλεχος της παραλλαγής Όμικρον εγείρει ανησυχία.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ εξέφρασε την ανησυχία του για ένα νέο υποστέλεχος της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού που συνδέεται με αύξηση των νοσηλειών στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Την ώρα που η διεθνήςκοινότητα ανησυχεί για την έξαρση της covid-19 στην Κίνα, λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το ιδιαίτερα μεταδοτικό υποστέλεχος της Όμικρον XBB.1.5, το οποίο ευθύνεται για το 40% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία για την προηγούμενη εβδομάδα.

«Ελπίζουμε ότι θα έχει περάσει ο χειμώνας προτού το στέλεχος αυτό εξαπλωθεί ανάμεσά μας», έγραψε ο Λάουτερμπαχ στο Twitter αργά χθες Τετάρτη. «Παρακολουθούμε αν και σε ποιο βαθμό το XBB.1.5 έχει εμφανιστεί στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Επτά από τις δέκα αμερικανικές πολιτείες που είναι αντιμέτωπες με αύξηση των κρουσμάτων της covid και των νοσηλειών βρίσκονται στα βορειοανατολικά, όπου είναι αυξημένος ο αριθμός των μολύνσεων από το XBB, σύμφωνα με τον Μάικλ Όστερχολμ λοιμωξιολόγο στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Χάος στην Κίνα – Ξεκίνησαν τα νέα μέτρα στην ΕΕ

Σε συναγερμό βρίσκεται όλη η Κίνα -αλλά και ο πλανήτης- για το νέο ξέσπασμα κορονοϊού, με τις εικόνες που μεταδίδονται να είναι σοκαριστικές.

Νοσοκομεία της Κίνας είναι γεμάτα, με κόσμο να στοιβάζεται σε διαδρόμους, και άλλους να καίνε νεκρούς στους δρόμους, αφού έχουν φρακάρει νοσηλευτικά ιδρύματα, γραφεία τελετών και κρεματόρια.

Ύστερα από μία συνεδρίαση… θρίλερ του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η ισχυρή σύσταση στους ταξιδιώτες από την Κίνα, να κάνουν τεστ κορονοϊού 48 ωρών και να φορούν μάσκα.

Οι διαβουλεύσεις, το απόγευμα της Τετάρτης (04.01.2023), διήρκησαν περίπου έξι ώρες. Οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας της ΕΕ κατέληξαν σε ισχυρή σύσταση για διενέργεια τεστ από τους επιβάτες 48 ώρες πριν από την αποχώρησή τους από την Κίνα. Σύμφωνα με το Associated Press, «η ΕΕ αναφέρει ότι τα 27 κράτη – μέλη “ενθαρρύνονται έντονα” να επιβάλουν προ της αναχώρησης επιβατών από την Κίνα, τεστ COVID-19».

Την Τρίτη είχε προηγηθεί ακόμα μία συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων του τομέα της Υγείας, στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών τάχθηκαν υπέρ των τεστ πριν από την αναχώρηση.

Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στο Βέλγιο

Το Βέλγιο ωστόσο πήγε ένα βήμα παραπέρα, αφού θα απαιτεί αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρηση για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα με απευθείας πτήσεις από την Κίνα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνεδρίαση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης της ΕΕ.

Το βασιλικό διάταγμα θα μπορούσε να δημοσιευτεί το Σάββατο, οπότε και εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου. Όπως επισημαίνει το δίκτυο rtl, είναι δυνατή η κλιμάκωση των μέτρων.

Επίσης, το Σάββατο είναι η πρώτη φορά που τα λύματα από μια πτήση από την Κίνα θα συλλέγονται ξεχωριστά για έρευνα για τον κορονοϊό.

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν νέες μεταλλάξεις

Πάντως τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν πως δεν υπάρχουν νέες μεταλλάξεις από την Κίνα. Το Κινέζικο CDC δείχνει πως διασπείρονται οι υποπαραλλαγές BA.5.2 και BF.7, που σημαίνει πως η Όμικρον είναι αυτή που «θερίζει».

Ωστόσο οι επιστήμονες μελετούν την υποπαραλλαγή XBB.1.5 της Όμικρον, και το επόμενο διάστημα ο ΠΟΥ αναμένεται να έχει αναλυτικά στοιχεία.

Ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ δήλωσε στην ΕΡΤ πως αυτή η υποπαραλλαγή δίνει διπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε 2 εβδομάδες στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και newsit.gr

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Σύσταση της Κομισιόν για τεστ 48 ωρών στους ταξιδιώτες από Κίνα

Σαρηγιάννης για έξαρση Covid στην Κίνα: “Ο εφησυχασμός πρέπει σιγά-σιγά να τελειώνει!” Πόσο οχυρωμένη είναι η Ελλάδα στις μεταλλάξεις

Κορωνοϊός: Καμπανάκι για νέα παραλλαγή στις ΗΠΑ. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την XXB.1.5