Ο μεγαλύτερος μύθος για την πίεση του αίματος τον οποίο πρέπει να πάψεις να πιστεύεις

  • Iatropedia newsroom
πίεση
Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι 120 (συστολική) με 80 (διαστολική), τότε εμπίπτει στο φυσιολογικό εύρος αυτού που θεωρείται υγιές.

Και αυτό είναι καλό, διότι θεωρείται ότι η υπό έλεγχο πίεση του αίματος σας προστατεύει από τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

Αλλά πρόσφατη έρευνα διέλυσε αυτόν τον κοινό μύθο για την αρτηριακή πίεση.

Συγκεκριμένα διαπίστωσε ότι η “φυσιολογική” αρτηριακή πίεση απέχει πολύ από μια εγγυημένη προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Cardiology, εξέτασε σχεδόν 1.500 ασθενείς. Οι ερευνητές ήθελαν να αποκτήσει καλύτερη κατανόηση του επιπέδου κινδύνου καρδιακής νόσου που συσχετίζεται με την κανονική αρτηριακή πίεση (120/80). Μάλιστα κοίταξαν μόνο ασθενείς που δεν είχαν οποιουσδήποτε άλλους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης με την ηλικία, προσαρμόζοντας τα δεδομένα ώστε να λάβουν υπόψη και άλλους κινδύνους καρδιακών παθήσεων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε 10 χιλιοστόμετρα υδραργύρου (mmHg) αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, ο κίνδυνος εναπόθεσης ασβεστίου και καρδιαγγειακών επεισοδίων αυξήθηκε ανάλογα.

Επιπλέον, όταν οι ερευνητές συνέκριναν τους συμμετέχοντες που είχαν συστολικές πιέσεις 90-99 mmHg με εκείνους με συστολική πίεση 120-129 mmHg, η τελευταία ομάδα βρέθηκε να είναι σχεδόν πέντε φορές πιο πιθανό να εμφανίσει καρδιαγγειακό συμβάν!

Πηγή: https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπόταση: Πώς θα καταλάβετε ότι σας έπεσε η πίεση και τι να φάτε εκείνη τη στιγμή

Πίεση αίματος: Τι σημαίνει όταν πέφτει ή αυξάνεται πολύ τη νύχτα

Πίεση αίματος: Οι 8 καλύτερες τροφές για την υπέρταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν