Ο κορωνοϊός «τροφοδοτείται» από τις χρόνιες παθήσεις, δείχνει νέα παγκόσμια έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Παγκόσμια έρευνα εξηγεί γιατί ο κορωνοϊός έγινε τόσο θανατηφόρος. Βρήκε πρόσφορο έδαφος στην φτωχή υγιή μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19 βρήκε πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί στην αποτυχία, εδώ και 30 χρόνια, όλων των προσπαθειών για αναχαίτιση των χρονίων παθήσεων, σύμφωνα με μία νέα παγκόσμια έρευνα.

Όπως αποκαλύπτει, από το 1990 έως σήμερα ναι μεν έχει αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης, αλλά όχι με καλή κατάσταση υγείας. Αυτό οφείλεται στις μη-μεταδοτικές χρόνιες παθήσεις που προσβάλλουν ολοένα περισσότερους ανθρώπους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια.

Επιπλέον, την τελευταία 10ετία έχει αναδυθεί ένας ακόμα παράγοντας που πλήττει την υγεία μας. Ο παράγοντας αυτός είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση που κοστίζει ποιότητα και χρόνια στη ζωή μας.

Ο συνδυασμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τις χρόνιες παθήσεις τροφοδοτεί τους θανάτους από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, λένε οι ερευνητές.

Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από την μελέτη Global Burden of Disease (GBD), την μεγαλύτερη και πιο κατατοπιστική του είδους.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 286 αιτίες θανάτου, 369 ασθένειες και 87 παράγοντες κινδύνου σε 204 χώρες. Στόχος ήταν να αποτυπώσουν την υποκείμενη υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού και τον αντίκτυπό της στην παναδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

«Συνδημία» κορωνοϊού – χρονίων παθήσεων

«Η λοίμωξη Covid-19 είναι μία οξεία νόσος η οποία όμως εκδηλώνεται κυρίως επί χρόνιου υποβάθρου», δήλωσε ο Dr. Richard Horton, διευθυντής συντάξεως του Lancet. Όπως είπε, ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία «συνδημία», αυτήν του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, την υπέρταση και τις άλλες χρόνιες παθήσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κύριες αιτίες φτωχής υγείας στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών είναι:

  • Η ισχαιμική καρδιοπάθεια
  • Τα εγκεφαλικά επεισόδια
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης

Στους νέους ηλικίας 10 έως 49 ετών, οι αντίστοιχες κύριες αιτίες νοσηρότητας είναι:

  • Το HIV/AIDS
  • Η οσφυαλγία
  • Η καταθλιπτική διαταραχή

Ο νέος κορωνοϊός όμως δείχνει σαφή υπεροχή στους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, η καρδιοπάθεια κ.λπ. Τα ποσοστά όλων αυξάνονται ασταμάτητα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Το επακόλουθο είναι να έχουν απομείνει τεράστια τμήματα του πληθυσμού ευάλωτα απέναντι στον φονικό ιό.

Οι τέσσερις πληγές της πανδημίας

«Η συνδημική φύση της νέας απειλής στη ζωή μας απαιτεί να αντιμετωπίσουμε επειγόντως τις κοινωνικές ανισότητες που οδηγούν στις υποκείμενες χρόνιες παθήσεις», τόνισε ο Dr. Horton.

Όπως εξήγησε, καθοριστικό ρόλο στον θάνατο περισσότερων από 1 εκατομμυρίων ανθρώπων από τον νέο κορωνοϊό έχουν παίξει:

  • Η υπέρταση
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η παχυσαρκία
  • Η αυξημένη χοληστερόλη

Όλες αυτές οι καταστάσεις άγονται από την ανθυγιεινή διατροφή και την ανεπαρκή άσκηση. Αυτές ακριβώς οι συνήθειες «θα εξακολουθήσουν να διαμορφώνουν την υγεία σε κάθε χώρα, ακόμα κι όταν τελειώσει η πανδημία», είπε.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι απαιτούνται επείγοντα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθήσεις. Η ελπίδα είναι ότι η βελτίωση της υγείας σε όλη τη διάρκεια της ζωής, θα καταστήσει τις χώρες πιο ανθεκτικές έναντι μελλοντικών πανδημιών.