Ο κορωνοϊός μπορεί να βλάπτει για μήνες το σπέρμα των νεαρών ανδρών

  • Ρούλα Τσουλέα
COVID
Τα ευρήματα της πρώτης μελέτης που εξέτασε μακροπρόθεσμα την ποιότητα του σπέρματος σε ασθενείς.

Η COVID-19 μπορεί να πλήξει για πολλούς μήνες την ποιότητα του σπέρματος, ακόμα κι αν ήταν ήπια και πέρασε φαινομενικά ανώδυνα, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ισπανία.

Η σχετική μελέτη έδειξε ότι η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων και η κινητικότητά τους ήταν μειωμένη ακόμα και όταν πέρασαν 3 μήνες από τη λοίμωξη. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι άνδρες μπορεί να παρουσιάζουν φαινομενικά ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει μακροπρόθεσμα την ποιότητα του σπέρματος σε ασθενείς που πέρασαν την COVID, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Rocio Núñez-Calonge, επιστημονική σύμβουλος της Διεθνούς Ομάδας Αναπαραγωγής (UR).

«Υποθέταμε ότι η ποιότητα του σπέρματος θα βελτιωνόταν μετά την παραγωγή νέων σπερματοζωαρίων. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη», είπε η Dr. Núñez-Calonge. «Δεν γνωρίζουμε πόσος καιρός θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί η ποιότητα του σπέρματος. Υπάρχει όμως ενδεχόμενο σε κάποιους άνδρες να προκαλούνται μόνιμες βλάβες, ακόμα κι αν είχαν περάσει ήπια COVID».

Απαιτούνται περίπου 78 ημέρες για να παραχθούν νέα σπερματοζωάρια. Γι’ αυτό τον λόγο οι επιστήμονες αποφάσισαν να εξετάσουν ομάδα 45 νεαρών ανδρών τουλάχιστον 3 μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την COVID.

Τα ευρήματα

Οι άνδρες αυτοί είχαν απευθυνθεί σε έξι Κλινικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαδρίτης, από τον Φεβρουάριο 2020 έως τον Οκτώβριο 2022. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 31 έτη. Όλοι είχαν περάσει ήπια την COVID. Στις Κλινικές είχαν απευθυνθεί και πριν τους νοσήσει ο κορωνοϊός. Έτσι οι ερευνητές διέθεταν και προγενέστερα δείγματα από το σπέρμα τους.

Οι επιστήμονες λάμβαναν κατά διαστήματα νέα δείγματα από τους άνδρες, φθάνοντας έως και 516 ημέρες μετά την COVID.

Αναλύοντας όλα τα δείγματα που είχαν λάβει εντός των 100 πρώτων ημερών, διαπίστωσαν ότι υπήρχε σημαντική πτώση στην ποιότητα του σπέρματός τους. Ειδικότερα:

  • Ο όγκος του σπέρματος ήταν μειωμένος κατά 20%
  • Η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων ήταν μειωμένη κατά 26,5%
  • Ο ολικός αριθμός των σπερματοζωαρίων ήταν μειωμένος κατά 37,5%
  • Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων ήταν μειωμένη κατά 9%
  • Ο αριθμός των ζωντανών σπερματοζωαρίων ήταν μειωμένος κατά 5%

Οι πιο σοβαρές επιπτώσεις ήταν στην κινητικότητα και στον ολικό αριθμό των σπερματοζωαρίων. Στους μισούς άνδρες ο αριθμός αυτός ήταν μειωμένος κατά 57%, σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε πριν νοσήσουν από COVID. Οι παράμετροι αυτές εξακολουθούσαν να μην έχουν βελτιωθεί και στις επόμενες αναλύσεις που έγιναν.

Επιπτώσεις στη γονιμότητα

«Η επίπτωση που έχει η COVID στην ποιότητα του σπέρματος μπορεί να προκαλείται από μόνιμη βλάβη που επιφέρει ο κορωνοϊός… Πιστεύουμε ότι οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις επιβλαβείς επιδράσεις του κορωνοϊού στην ανδρική γονιμότητα», τόνισε η Dr. Núñez-Calonge.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο 39ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE 2023). Το συνέδριο διεξήχθη 25-28 Ιουνίου 2023 στην Κοπεγχάγη.

Τα επιστημονικά ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση, έπειτα από αξιολόγηση.

Φωτογραφία: iStock