Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλεί (και) διαβήτη σε υγιείς ανθρώπους

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Προειδοποίηση από διεθνή ομάδα επιστημόνων. Έχει παρατηρηθεί σακχαρώδης διαβήτης σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, οι οποίοι δεν έπασχαν από αυτόν. Ο κορωνοϊός ενδέχεται να επηρεάζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί να προκαλεί την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη σε έως πρότινος υγιείς ανθρώπους, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε επιστολή που απέστειλαν σε κορυφαία ιατρική επιθεώρηση, 17 ειδικοί αναφέρουν ότι κατ’ επανάληψη έχει διαγνωστεί οξύς διαβήτης σε ασθενείς με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πως θα μπορούσαν να συσχετίζονται οι δύο ασθένειες.

Εκείνο που γνωρίζουν είναι ότι η «πύλη εισόδου» του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό δεν υπάρχει μόνο στο αναπνευστικό σύστημα. Η «πύλη» αυτή είναι οι υποδοχείς του ενζύμου ACE2 (μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2), που υπάρχουν στο τοίχωμα πολλών κυττάρων.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο νέος κορωνοϊός προσκολλάται στους υποδοχείς του ACE2 για να εισέλθει στο εσωτερικό των κυττάρων. Ανάμεσα στα όργανα που φέρουν κύτταρα με αυξημένα επίπεδα υποδοχέων του ACE2 συμπεριλαμβάνονται:

  • Οι πνεύμονες
  • Η καρδιά
  • Οι νεφροί
  • Το πάγκρεας
  • Το λεπτό έντερο

«Τα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος, ο λιπώδης ιστός, το λεπτό έντερο και οι νεφροί αποτελούν βασικά μεταβολικά όργανα και ιστούς», σημειώνουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι εφ’ όσον ο κορωνοϊός προσκολλάται σε αυτά τα όργανα, είναι πιθανό να διαταράσσει τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Η διαταραχή αυτή ενδέχεται να οδηγεί μερικούς ασθενείς στον διαβήτη, λένε.

Μητρώο ασθενών

Για να διερευνήσουν καλύτερα το θέμα, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα παγκόσμιο μητρώο νεοδιαγνωσθέντος διαβήτη σε ασθενείς με Covid-19. Το μητρώο ονομάστηκε CoviDiab Registry, αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση  New England Journal of Medicine.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός Covid-19 προκαλεί πιο σοβαρές επιπλοκές σε μερικούς ασθενείς με ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη. Στην πραγματικότητα, ο σακχαρώδης διαβήτης ανήκει στους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και θάνατο. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως σχεδόν ένα στα τέσσερα θύματα του κορωνοϊού, ήσαν διαβητικοί.

«Βλέπουμε με αυξανόμενη συχνότητα νέες διαγνώσεις διαβήτη σε ασθενείς με λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό», δήλωσε ο Dr Francesco Rubino, καθηγητής Μεταβολικής Χειρουργικής στο King’s College του Λονδίνου (KCL). «Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η οξεία εκδήλωση διαβήτη στους ασθενείς αυτούς αντιπροσωπεύει έναν κλασικό τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη ή μία εντελώς νέα μορφή της νόσου».

Άγνωστο παραμένει επίσης αν η οξεία εκδήλωση του διαβήτη κατά τη λοίμωξη Covid-19 υποχωρεί όταν ο ασθενής αναρρώσει ή επιμένει στον χρόνο.

Τα κριτήρια

Απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα θα προσπαθήσουν να βρουν οι ειδικοί μέσω του μητρώου CoviDiab Registry. Στο μητρώο μπορούν  οι γιατροί να αναφέρουν περιστατικά νεοδιαγνωσθέντος διαβήτη, ο οποίος πληροί τα εξής κριτήρια:

  • Προκαλεί υπεργλυκαιμία (αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα)
  • Συνοδεύεται από επιβεβαιωμένη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19
  • Ανιχνεύεται σε ασθενή χωρίς ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη
  • Ανιχνεύεται σε ασθενή με ιστορικό φυσιολογικής γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c).

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μία ουσία που μετριέται στο αίμα. Αποτελεί δείκτη των διακυμάνσεων του σακχάρου κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες.