Ο κορωνοϊός μείωσε το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων. Τι έγινε στην Ελλάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε σε 27 από τις 29 χώρες, για τις οποίες έχουν δημοσιευθεί τα επίσημα στοιχεία για τη θνησιμότητα. Τι δείχνει νέα μελέτη για τις άλλες χώρες και για την Ελλάδα.

Η πανδημία που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός προκάλεσε τη μεγαλύτερη μείωση στο προσδόκιμο ζωής στη δυτική Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στοιχεία από 29 χώρες αποκαλύπτουν ότι ο φονικός ιός μείωσε το 2020 το προσδόκιμο ζωής σε τέτοια κλίμακα, ώστε εξάλειψε πολλά χρόνια προόδου.

Τη μεγαλύτερη μείωση είχαν οι ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχασαν το 2020 κατά μέσον όρο 2,2 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής τους, σε σύγκριση με το 2019. Ακολουθούν οι άνδρες στην Λιθουανία, οι οποίοι έχασαν 1,7 χρόνια.

Συνολικά, η μείωση ήταν μεγαλύτερη από 6 μήνες σε 22 από τις 29 χώρες που εξετάσθηκαν. Σε άλλες πέντε χώρες ήταν 6 μήνες ή λιγότερο.

Η Ελλάδα

Μεταξύ των 29 κρατών συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα. Το 2020 οι άνδρες στη χώρα μας έχασαν μισό χρόνο από τη ζωή τους, λόγω της λοίμωξης που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Οι γυναίκες είχαν και αυτές απώλειες, αλλά μικρότερες. Έφτασαν περίπου τους 4 μήνες. Οι αντίστοιχες μειώσεις εφέτος πιθανώς θα είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού έχουμε πολύ περισσότερους θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Οι μειώσεις του 2020 φαίνονται στο γράφημα που ακολουθεί. Η χώρα μας είχε πέρυσι λίγους θανάτους από COVID-19 σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες χώρες. Γι’ αυτό η μείωση είναι από τις χαμηλότερες.

κορωνοϊός

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Epidemiology, με βάση τα επίσημα στοιχεία της θνησιμότητας για κάθε χώρα, οι προαναφερθείσες μειώσεις μπορούν να αποδοθούν άμεσα στην COVID-19.

Ο κορωνοϊός έχει κοστίσει περισσότερα από 4,74 εκατομμύρια ζωές, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο για την COVID-19 του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς.

«Το γεγονός ότι ο κορωνοϊός είχε τέτοιας έκτασης επίπτωση, αποδεικνύει την κλίμακα της επίδρασής του σε πολλές χώρες», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Ridhi Kashyap, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Δημογραφίας στην Οξφόρδη.

Οι θάνατοι στα δύο φύλα

Η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν αναμενόμενη, λένε οι ερευνητές. Από την αρχή της πανδημίας ο κορωνοϊός προσέβαλλε περισσότερο τους άνδρες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τα περισσότερα θύματα.

Στη χώρα μας, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 είχαν χάσει τη ζωή τους 4.838 άνθρωποι. Οι 2.864 ήσαν άνδρες και οι υπόλοιποι γυναίκες.

Χθες Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν καταλήξει είχε φτάσει στις 14.679. Οι 8.348 από τους νεκρούς ήταν άνδρες.

Φωτογραφία: iStock