Ο κορωνοϊός αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί σύνδρομο Guillain-Barré – Τι ισχύει για τα εμβόλια

  • Ρούλα Τσουλέα
σύνδρομο
Τι έδειξε μελέτη στην οποία εξετάστηκαν οι ιατρικοί φάκελοι 3,2 εκατ. ασθενών. Πόσοι παρουσίασαν το σύνδρομο.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλώσουν οι ασθενείς σύνδρομο Guillain-Barré, μία σπάνια νευρολογική διαταραχή η οποία προκαλεί παράλυση, αναφέρουν επιστήμονες από το Ισραήλ.

Αντιθέτως, ο εμβολιασμός εναντίον της COVID-19 μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο αυτό, προσθέτουν.

Ο αυξημένος κίνδυνος αφορά τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση, διευκρινίζουν οι επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση Neurology.

Το σύνδρομο Guillain-Barré (προφέρεται «Γκιγιέν-Μπαρέ», από τους γάλλους νευρολόγους που το ανακάλυψαν) είναι μία σπάνια αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επιτίθεται στα νευρικά κύτταρα, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (ΑΑΝ).

Τα συμπτώματά του αρχίζουν με αδυναμία και «μυρμήγκιασμα» σε χέρια και πόδια, που εξαπλώνονται στον κορμό. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δύσπνοια, δυσκολίες στην βάδιση και παράλυση. Μολονότι μπορεί να απειλήσει τη ζωή, οι περισσότεροι πάσχοντες αναρρώνουν, έχοντας λίγα υπολειπόμενα προβλήματα.

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου δεν είναι γνωστή. Έχει διαπιστωθεί, όμως, ότι συχνά εκδηλώνεται έπειτα από γαστρεντερικές ή αναπνευστικές λοιμώξεις. Υπολογίζεται ότι ετησίως προσβάλλει έως και 20 άτομα ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμό. Σε πάρα πολύ σπάνιες περιπτώσεις εκδηλώνεται μετά από εμβολιασμό.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες από το Ισραήλ εξέτασαν τη συχνότητα του συνδρόμου τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση από τον κορωνοϊό ή από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 3,2 εκατομμύρια ασθενείς που απευθύνθηκαν σε έναν μεγάλο ασφαλιστικό οργανισμό του Ισραήλ μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιουνίου 2022. Κάθε περιστατικό του συνδρόμου Guillain-Barré που ανιχνεύθηκε συγκρίθηκε με 10 τυχαία επιλεγμένους ασθενείς χωρίς αυτό.

Σύνδρομο Guillain-Barré διαγνώστηκε σε 76 ασθενείς, μέσης ηλικίας 56,3 ετών. Οι μισοί ήταν γυναίκες. Οι ασθενείς αυτοί συγκρίθηκαν με 760 ασθενείς χωρίς το σύνδρομο (αυτοί αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου).

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εννέα από τους 76 πάσχοντες από το σύνδρομο (ποσοστό 11,8%) είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό κατά τις έξι εβδομάδες πριν το εκδηλώσουν. Στην ομάδα ελέγχου, θετικοί στον κορωνοϊό ήταν 18 στους 760 (ποσοστό 2,4%).

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι πιθανότητες να εκδηλωθεί το σύνδρομο ήταν 6,3 φορές περισσότερες μετά την COVID-19. Αντιθέτως, μετά τον εμβολιασμό εναντίον της COVID-19 ήταν κατά 59% λιγότερες απ’ ό,τι στα άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

«Αν και το σύνδρομο Guillain-Barre είναι εξαιρετικά σπάνιο, ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι η λοίμωξη από τον κορωνοϊό αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί. Αντιθέτως, ο εμβολιασμός με εμβόλιο mRNA μπορεί να τον μειώσει», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Anat Arbel από το Ιατρικό Κέντρο Carmel στην Χάιφα.

Φωτογραφία: iStock